D66: Geen natuurbeleid is uiteindelijk veel duurder

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op vrijdag 20 april 2012.

Europa moet het verlies aan plant- en diersoorten niet stoppen uit luxe, maar omdat wij mensen er zowel economisch als fysiek van afhankelijk zijn. Dit staat in het rapport Our life insurance, our natural capital: a Biodiversity Strategy to 2020 van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, dat vandaag een grote meerderheid kreeg in het Europees Parlement. "Als we nu niet ingrijpen, zal de stille biodiversiteitscrisis ons uiteindelijk opbreken. En die zal een stuk duurder uitpakken dan de alom aanwezige financiële crisis", waarschuwt Gerbrandy.

450 miljard euro

Het verlies aan biodiversiteit kost de EU volgens berekeningen van de Europese Commissie 3 procent economische groei per jaar. Dat komt neer op 450 miljard euro per jaar. Gerbrandy, vicevoorzitter van de Milieucommissie en delegatieleider van het Europees Parlement bij de VN-duurzaamheidstop Rio+20, verbaast zich erover dat er zo weinig aandacht is voor de economische waarde van natuur. "Iedereen zegt keer op keer dat Natura 2000 jaarlijks in heel Europa 5,8 miljard euro kost. Maar niets doen, waardoor planten en dieren uitsterven, is uiteindelijk veel duurder. Het verdwijnen van soorten is een natuurlijk verschijnsel, het huidige tempo is dat echter niet. We beleven het grootste verlies aan biodiversiteit sinds het uitsterven van de dinosaurus 65 miljoen jaar geleden."

Natuurschade compenseren

Gerbrandy pleit in zijn rapport voor stevige maatregelen, zodat het verlies aan biodiversiteit in 2020 minstens tot stilstand wordt gebracht. Zo dringt hij aan op het No Net Loss principe: overheden en bedrijven moeten de schade die zij toebrengen aan de natuur goedmaken via de financiering van compensatieprojecten. Ook moeten milieuschadelijke subsidies, zoals bijvoorbeeld op leaseauto's en visserij, uiterlijk in 2020 worden afgeschaft. "Nu betalen we dubbel: we financieren de afbraak en moeten het vervolgens voor veel geld repareren", aldus Gerbrandy.

Historische kans

De Europese Unie heeft dit jaar een historische kans om grote stappen te zetten. In 2012 herziet de Europese Commissie zowel het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, het Cohesiebeleid als het Europese Visserijbeleid. Gerbrandy pleit voor een geïntegreerde aanpak. "Op al deze terreinen moet biodiversiteit prioriteit krijgen." Zo mogen boeren alleen nog subsidie ontvangen als ze 'groen' produceren. Visserijsubsidies moeten afgeschaft, visquota moeten strenger gecontroleerd en dode bijvangst mag niet meer worden teruggegooid. De Europese Commissie en de EU-lidstaten worden verplicht eens in de twee jaar een voortgangsrapportage te leveren. "De EU had zich al eerder biodiversiteitsdoelen gesteld, maar die hebben we bij lange na niet gehaald. Door de rapportageplicht houden we nu de vinger aan de pols."

Uitsterven

Op dit moment dreigt een kwart van de planten en dieren in Europa uit te sterven. Dat is niet alleen zonde of van economisch belang, maar uiteindelijk ook bedreigend voor het voortbestaan van de mens. Voor onze gezondheid, voedsel, schone lucht en schoon water zijn we volledig afhankelijk van de natuur.