Europarlement zet voorzichtige stap richting duurzamere toekomst

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op vrijdag 20 april 2012.
Europarlement zet voorzichtige stap richting duurzamere toekomst
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement sprak zich donderdag voorzichtig uit voor een groener en duurzamer Europa. Europarlementariër Bas Eickhout is uiteraard blij met dit kleine stapje in de goede richting, maar vindt de ambities - vooral getemperd door de christendemocraten - nog te mager. Het Europarlement stemde over twee rapporten, over biodiversiteit en over het Europees mileuactieprogramma.

“We lopen telkens tegen het probleem aan dat niemand tégen het behoud van de natuurlijke rijkdommen in Europa is, maar zodra dit in concreet beleid vertaald moet worden, haakt het conservatieve deel van dit parlement af”, stelt Eickhout.

“Als we voorstellen om de landbouw te vergroenen of om onze ecologische voetafdruk te verkleinen blijkt dat het parlement aanzienlijk minder geeft om een duurzame toekomst met schone lucht en natuur.”

Hoge levensstandaard in stand houden

Een gezonde leefomgeving en een hoog niveau van milieubescherming waarborgen een hoge levensstandaard en houden kostbare ecosystemen in stand. Zestig procent van de ecosystemen is inmiddels aangetast, bijna negentig procent van de visvoorraden in Europese wateren zijn overbevist en elk jaar wordt zo'n dertien miljoen hectare tropisch bos gekapt.

Slechte uitwerking van de bestaande afspraken en inconsistent beleid leiden ertoe dat deze situatie niet of tergend langzaam verbetert. “Op de huidige voet doorgaan met het uitputten van de aarde is onhoudbaar”, legt Eickhout uit. “Het is goed dat het Europarlement zich uitspreekt voor een groener en duurzamer Europa, maar het is nu tijd voor de vervolgstap: actie. De hervorming van het visserij- en landbouwbeleid zijn dé aanknopingspunten om alle mooie voornemens in concrete acties om te zetten.”

Hypocriet over landbouw

Maar liefst de helft van de Europese Unie bestaat uit landbouwgrond en dus hebben boeren een cruciale rol voor het behoud en toename van biodiversiteit. “De EU geeft elk jaar bijna zestig miljard euro uit aan landbouw, maar het Europarlement wil vervolgens niet in haar rapport duidelijk maken dat aan die zestig miljard eisen gesteld moeten worden voor een duurzamer gebruik. Ik vind dat hypocriet”, zegt Eickhout.

Rio+20

Momenteel worden in hoog tempo voorraden van natuurlijke hulpbronnen uitgeput, de lucht vervuild en water en land verontreinigd. Het aantal planten en dieren dat met uitsterven wordt bedreigd is exponentieel gestegen. Ondertussen worden de armsten in de wereld de dupe, want zij zijn vaak direct afhankelijk van natuurlijke rijkdommen. Bij de internationale conferentie Rio+20 in Brazilië later dit jaar zullen parlementariërs en regeringsleiders bijeenkomen om over deze problematiek te praten. Eickhout zal vanwege zijn kennis als klimaatexpert zijn steentje daar aan bijdragen.