Efficiënter omgaan met grondstoffen bespaart miljarden

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 25 april 2012.
Efficiënter omgaan met grondstoffen bespaart miljarden
Bron: Blog Bas Eickhout

De landen in de Europese Unie moeten zo snel mogelijk aantonen hoe ze van plan zijn om voor 2020 alle milieuschadelijke subsidies af te schaffen. Dat besloot de milieucommissie van het Europees Parlement vandaag. Het voorstel is onderdeel van een pakket over het efficiënter omgaan met grondstoffen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout stemde in met het pakket.

Volgens berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving levert het afschaffen van schadelijke subsidies ons vijf tot tien miljard euro op.

Eickhout: “Het mes snijdt dus aan twee kanten met dit voorstel: We besparen miljarden uit de schatkist én we krijgen er schonere lucht en een vermindering van broeikasgassen voor terug.”

De Groenen in het Europees Parlement dringen al langer aan op concrete doelen en maatregelen die het efficiënt omgaan met steeds schaarser wordende grondstoffen regelt. “We moeten veel zorgvuldiger omgaan met onze natuurlijke rijkdommen zodat onze economie meer welvaart kan creeeren met minder grondstoffen”, stelt Eickhout. Nu nog importeert Europa de meeste grondstoffen per persoon.

Het Europarlement wil verder dat de Europese Commissie proefprojecten start die zich richten op bijvoorbeeld fosforschaarste. Fosfor is een belangrijke grondstof voor kunstmest, maar wordt bijna niet gerecycled. Eickhout: "Als het op is, dan is het echt op. Mijn collega-Europarlementariërs zien nu eindelijk in dat het duurzaam gebruik van fosfor essentieel is voor onze voedselvoorziening. Landbouw zonder fosfor is als landbouw zonder water. Het is cruciaal dat we in Europa werk gaat maken van het hergebruik van deze kostbare hulpbron.”