Financiële transactietaks remt speculatie en stabiliseert markten

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 25 april 2012.
Financiële transactietaks remt speculatie en stabiliseert markten
Bron: Groenlinks

Een kleine heffing op financiële transacties remt schadelijke speculatie op de financiële markten. De voorstellen voor zo'n financiële transactietaks van de Europese Commissie kregen daarom steun van de commissie Economische Zaken van het Europarlement, inclusief GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Hij vraagt aan de Europese ministers om dit voorbeeld te volgen.

Eickhout: “Een kleine belasting op financiële transacties maakt schadelijke speculatie een stuk lastiger en het zorgt voor publieke inkomsten die we duurzaam kunnen investeren in de reële economie. Het is hoog tijd dat de financiële sector in dienst komt te staan van de samenleving en dat ze een eerlijke bijdrage levert.”

Voorstellen tot verbetering

Het Europees Parlement ziet nog wel enkele zwakheden in het voorstel van de Europese Commissie en het komt daarom ook met een voorstel tot verbetering. Europarlementariërs willen een betere afdekking tegen het risico op ontwijking van de belasting. Ze adviseren daarom om de belasting toe te passen op basis van de plaats waar de te verhandelen effecten zijn uitgegeven. In aanvulling daarop stemden ze in met het voorstel van de Groenen voor een verbod op handel in effecten waarover eerder nog geen belasting is betaald.

Europese ministers beslissen

De Europese ministers van Financiën hebben de beslissende stem over het voorstel. Door verzet van onder andere Groot-Brittannië en Zweden komt er voorlopig geen Europabrede belasting. Maar ook Nederland ligt dwars. Eickhout vindt die opstelling niet uit te leggen:

“Ik hoop dat de Tweede Kamer demissionair minister Jan Kees de Jager aanzet tot een constructievere opstelling.” De Jager lijkt alleen aandacht te hebben voor de kosten van een transactietaks in plaats van serieus naar de opbrengsten te kijken. En die zijn er: een stabieler financieel systeem en een verminderde kans op een nieuwe financiële crisis. “Technische bezwaren mogen er niet toe leiden dat de financiële sector de dans ontspringt terwijl de Europese bevolking hard geraakt wordt om de overheidsfinanciën in evenwicht te brengen”, aldus Eickhout.

Aangezien er voor het voorstel geen unanieme steun is bij de ministers ligt het voor de hand dat er zich een kopgroep van landen vormt die de taks wel wil invoeren. Frankrijk en Duitsland hebben al aangegeven dat zij niet willen wachten op onwillige landen.