Nederzettingen blijven illegaal

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 27 april 2012, 11:10.

Foto: Michael Loadenthal (CC)

Israël heeft een drietal buitenposten op de Westelijke Jordaanoever gelegaliseerd door deze de status van een formele nederzetting te geven. Deze nederzettingen zijn een directe bedreiging voor een levensvatbare Palestijnse staat. Volgens internationaal recht zijn zowel buitenposten als nederzettingen illegaal en met deze stap breekt Israël eerdere beloften om geen nieuwe nederzettingen in Palestijns gebied te creëren. Een krachtige veroordeling door de internationale gemeenschap is dan ook nodig. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het legaliseren van buitenposten door Israël

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Israël legaliseert drie buitenposten op Westelijke Jordaanoever’? (1)
  • 2. 
    Hoe verhoudt het besluit om de drie buitenposten te legaliseren en zo om te zetten in formele nederzettingen zich tot internationale afspraken en het internationaal recht? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 3. 
    Komt deze juridische stap de facto neer het creëren van drie nieuwe nederzettingen? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 4. 
    In hoeverre belemmert het legaliseren van de buitenposten de voortgang van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen?
  • 5. 
    Zijn u plannen bekend dat Israël in de toekomst meer buitenposten om wil zetten in formele nederzettingen? Indien ja, om welke buitenposten gaat het?
  • 6. 
    Is het juist dat Europese diplomaten Israël kort geleden hebben gewaarschuwd voor het legaliseren van buitenposten? (2) Indien ja, hebben Nederlandse diplomaten hier ook voor gewaarschuwd? Wat is er precies gecommuniceerd?
  • 7. 
    Bent u bereid om in de contacten met uw Israëlische collega’s deze stap te veroordelen en hen aan te sporen deze stap terug te draaien? Indien neen, waarom niet? Bent u eveneens bereid in EU-verband aan te dringen op een veroordeling?

Bron:

  • 1. 
    NRC, 24 april 2012, http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/24/israel-legaliseert-drie-buitenposten-op-westelijke-jordaanoever-bondgenoten-in-het-hemd-gezet/
  • 2. 
    Financial Times, 22 april 2012, http://www.ft.com/intl/cms/s/0/901bdce8-8c8d-11e1-9758-00144feab49a.html#axzz1snQ2uCaX