Vanaf deze zomer lagere telefoonrekening bij vakantie in EU

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 10 mei 2012, 0:29.

Goed nieuws voor reizigers in de EU die graag hun mobiele telefoon meenemen op vakantie: bellen, sms’en en het verbruik van data wordt per 1 juli een stuk goedkoper. Dat bespaart intensieve gebruikers al snel tientallen euro’s. Het Europees Parlement stemt daar vandaag definitief mee in. Judith Merkies, Europarlementariër voor de PvdA, maakte zich sterk voor de prijsverlagingen. “Bellen vanuit het buitenland kost vanaf 1 juli 2012 nog maximaal 29 cent per minuut, gebeld worden zo’n 8 cent. Dit is nu nog 35 en 11 cent. Ik had het graag nog lager gezien, maar we gaan de goede kant op”, aldus Merkies.

Gebruik van internet stukken goedkoper

De tarieven voor dataverkeer worden per 1 juli gemaximeerd op 70 cent per MB, terwijl momenteel geen maximumprijs geldt. Consumenten betalen dan ook de hoofdprijs: bij sommige providers meer dan 3 euro per MB. In 2013 wordt het wettelijke prijsplafond voor dataroaming 35 cent en in 2014 20 cent. Met het maximeren van de tarieven wordt het voor reizigers aantrekkelijker om ook op vakantie hun mails te lezen, mobiel te surfen en om handige reisapps te gebruiken.

Er bestond bij Merkies al langer onvrede over de grote bedragen die de consument over de grens moest betalen voor het gebruik van zijn of haar mobiele telefoon. Als verzet daartegen, begon ze dit voorjaar de actie Stop Roaming Now om de toeslagen voor roaming - het gebruik van andere telefonienetwerken in het buitenland - af te schaffen. Het doel van Merkies blijft om één grote Europese telecommarkt tot stand te brengen. ”De maximumtarieven zullen stapsgewijs naar beneden gaan. Over enkele jaren behoren de extra kosten van roaming in het buitenland tot het verleden.”

Consument bepaalt zelf maximaal factuurbedrag

Daarnaast bevat het akkoord een beschermingsmechanisme voor de consument. Als een reiziger terugkomt van vakantie, kan het nu nog gebeuren dat hij een enorme rekening van de provider krijgt. Consumenten moeten daarom de mogelijkheid krijgen om zelf een maximumbedrag aan kosten vast te stellen. Daarna zal het gebruik van buitenlandse netwerken geblokkeerd worden en moet de consument dit bewust heractiveren om nog te kunnen gebruiken. Ook worden de extra kosten voor het verbruik van het mobiel abonnement in het buitenland transparanter.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual