Agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 9 mei 2012, 0:28.

Goed nieuws voor reizigers in de EU die graag hun mobiele telefoon meenemen op vakantie: bellen, sms’en en het verbruik van data wordt per 1 juli een stuk goedkoper. Het Europees Parlement stemt morgen over het akkoord dat daarover gesloten werd. Judith Merkies, Europarlementariër voor de PvdA, maakte zich sterk voor de prijsverlagingen, maar twijfelt of dit de definitieve oplossing voor de hoge roamingkosten is . “Bellen, smsen en mobiel internetten in het buitenland kost vanaf 1 juli 2012 een stuk minder. Dat is goed, maar het is jammer dat hiervoor een complexe regelgeving gekozen werd. Ik vraag me af of dit nu echt het succesverhaal van de toekomst is”, aldus Merkies.

Consumenten die mobiel internetten in het buitenland voelen het grootste verschil. De tarieven voor dataverkeer worden per 1 juli gemaximeerd op 70 cent per MB, terwijl momenteel geen maximumprijs geldt. De prijzen schommelen vandaag dan ook rond de 3 euro per MB. Om competitie op de roamingmarkt te garanderen kunnen consumenten vanaf 1 juli 2012 een andere provider kiezen voor buitenlandse diensten. Bedoeling is dat de competitie op de buitenlandse markt de prijzen verder naar beneden duwt en ervoor zorgt dat de verschillen tussen nationale en Europese tarieven op termijn verdwijnen.

Merkies ondernam dit voorjaar samen met de sociaaldemocratische fractie een actie Stop Roaming Now om vanaf 1 juli 2014 de verschillen tussen nationale en Europese tarieven weg te werken. De andere politieke groepen waren daar echter geen voorstander van. ” Het akkoord om de markten op te splitsen lijkt mij niet de optimale oplossing. Nu moeten de consumenten twee contracten afsluiten. Het was veel eenvoudiger én goedkoper geweest voor de consument als we onmiddellijk hadden gekozen voor de afschaffing van de roamingmarkt. Dát zou een succesverhaal geweest zijn."