Europa pakt luchtvervuiling door scheepvaart aan

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2012.
Europa pakt luchtvervuiling door scheepvaart aan
Bron: Blog Bas Eickhout

Europa gaat de groeiende vervuiling door de zwavelhoudende brandstof van zeeschepen aanpakken. Een welkome uitkomst vindt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Hij feliciteert zijn collega Satu Hassi van de Finse Groenen die namens het Europarlement onderhandelde met Europese ministers.

“We moeten in actie komen om de groeiende vervuiling van de zeeschepen aan te pakken”, stelt Eickhout. “Anders doen we al onze inspanning om de luchtvervuiling op het vasteland te verminderen teniet door de zeevaart. Het besluit van vandaag pakt het probleem bij de bron aan door strengere eisen te stellen aan de zwaveluitstoot van schepen.”

Gemiddeld bevat brandstof voor zeeschepen 2.700 keer meer zwavel dan brandstof voor vrachtwagens. Dit draagt bij aan vorming van fijnstof, dat erg schadelijk is voor volksgezondheid en milieu. De uitstoot van zwaveldioxide afkomstig van de scheepvaart is maar liefst dertig procent van het totaal in Nederland.

Vanaf 2020 gelden er strengere eisen voor de zwaveluitstoot van schepen in alle Europese zeeën. “Dat is niet alleen dikke winst voor onze gezondheid, maar het beperkt ook de oneerlijke concurrentie tussen scheepvaartbedrijven”, aldus Eickhout. In bepaalde gebieden, waaronder de Noordzee, gaan er al vanaf 2015 nog strengere zwavellimieten gelden.