Financiële sector levert eerlijke bijdrage met transactietaks

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 23 mei 2012.
Financiële sector levert eerlijke bijdrage met transactietaks
Bron: Blog Bas Eickhout

Door het invoeren van een financiële transactietaks dempen we schadelijke speculatie op de financiële markten en zorgen we ervoor dat de financiële sector een eerlijke bijdrage levert aan de samenleving. GroenLinks stemde vandaag in met een verbeterd voorstel van het Europarlement dat oproept tot het invoeren van deze financiële transactietaks. Europarlementariër Bas Eickhout roept de ministers van financiën op om dit voorstel zo snel mogelijk in te voeren.

"Een kleine belasting op financiële transacties remt schadelijke speculatie af en zorgt voor publieke inkomsten die duurzaam geïnvesteerd kunnen worden in de reële economie", stelt Eickhout. "Het is hoog tijd dat de financiële sector in dienst komt te staan van de samenleving en een eerlijke bijdrage levert"

De Europese ministers van financiën hebben de beslissende stem over het voorstel, maar onder andere Nederland, Groot-Brittannië en Zweden liggen dwars. En dat terwijl recent onderzoek uit de Eurobarometer uitwijst dat een meerderheid van de Nederlanders en een meerderheid van alle Europeanen juist het principe van een financiële transactietaks ondersteunt.

Eickhout vindt de opstelling van de Nederlandse minister Jan Kees de Jager onverantwoord: "De Jager remt bewust de invoering van de belasting af. Zo missen we de kans om de financiële sector te stabiliseren door schadelijke speculatie, zoals high frequency trading, af te remmen."

Aangezien er voor het voorstel geen unanieme steun is bij de ministers ligt het voor de hand dat er een kopgroep van landen in de eurozone komt die de belasting wél wil invoeren. Frankrijk en Duitsland gaven al aan dat zij niet willen wachten op onwillige landen.

Het Europees Parlement scherpte het voorstel van de Europese Commissie voor de transactietaks aan met een betere afdekking tegen het risico op ontwijking van de belasting. "Tegenstanders mogen zich niet langer achter de technische bezwaren van het oorspronkelijke voorstel verschuilen. De taks kan en moet er nu komen," aldus Eickhout.