Het Lenteakkoord - Hoofdinhoud
Groen en sociaal de crisis te lijf. Met het Lenteakkoord bewijzen we dat het kan. De 15 kilste bezuinigingen van het kabinet-Rutte zijn verleden tijd en we vergroenen de economie. Goed nieuws voor kinderen in het bijzonder onderwijs, mensen met een persoonsgebonden budget en voor iedereen met een groen hart. En dit is pas het begin. Na 12 september kunnen we doorpakken. Voor een groener en socialer Nederland.
Natuurlijk doet het hervormingspakket ook pijn. Dat valt niet te ontkennen. Het is crisis en dat voelen we. Maar niets doen is geen optie. Het is onverantwoord om schulden vooruit te schuiven en af te wentelen op onze kinderen en kleinkinderen. Dat geldt zowel voor onze financiële als voor onze ecologische schulden. Het Lenteakkoord zorgt ervoor dat we de pijn eerlijk delen. Er komt een crisisbelasting voor de hoge inkomens en we ontzien de lage inkomens. Sociale minima gaan er dankzij het Lenteakkoord zelfs op vooruit.
Ik werk nu bijna drie jaar voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Veel van de dingen waar we in die jaren voor knokten, hebben we nu bereikt. Neem de kolenbelasting. Het klinkt zo logisch. Exploitanten van kolencentrales moeten betalen voor hun vervuiling. Toch was dit tot voor kort onbespreekbaar voor veel politieke partijen. Nu komt deze belasting op vervuiling er. En dit is niet de enige groene belasting in het pakket. De totale vergroening beslaat miljarden.
De belasting op arbeid gaat juist omlaag. Met het Lenteakkoord bezuinigen we op snelwegbanen en investeren we in banen voor mensen. We investeren in huizenisolatie, natuur, schone energie en andere groene innovaties. Dat levert naast milieuwinst ook groene banen op. Geen asfalt, maar werk. We sluiten daarmee aan bij het duurzame enthousiasme in de samenleving. Particulieren die zonnepanelen op hun dak willen leggen en groene ondernemers kunnen weer op de overheid rekenen.
Wil je meer weten over het Lenteakkoord? De details vind je hier.