'Hoog tijd om de loonkloof voorgoed te dichten' - Hoofdinhoud
Vandaag heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over de gelijke beloning van mannelijke en vrouwelijke werknemers voor gelijke of gelijkwaardige arbeid. ''Al meer dan 50 jaar neemt de EU maatregelen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Toch is de Europese wetgeving hier tot op heden niet toe in staat gebleken. Daarom hebben wij de Commissie officieel gevraagd om de huidige wetgeving te herzien en de mogelijkheden te onderzoeken van sancties op oneerlijke loonverschillen. Het is hoog tijd om de loonkloof voorgoed te dichten'', aldus Emine Bozkurt namens de PvdA in het Europees Parlement.
De loonkloof tussen parttime werknemers is bijna twee keer zo groot als die tussen fulltime medewerkers. Dit heeft vooral in Nederland, waar 70% van de vrouwelijke werknemers een parttime baan heeft, een onwenselijk en oneerlijk salarisverschil tot gevolg. Bij functies op managementniveau is de kloof zelfs meer dan 30%. ''In Nederland wordt de vrouw nog altijd gezien als eerstverantwoordelijke voor de opvoeding van het kind. Dit zien we ook terug bij de zeer beperkte regelingen rond bijvoorbeeld het vaderschapsverlof. Deze ouderwetse regelingen passen echt niet meer in deze tijd. De introductie van een ouderschapsverlof waarbij de zorgtaken op een eerlijke manier verdeeld kunnen worden past veel beter in onze moderne en geëmancipeerde maatschappij'', zegt Bozkurt.
In de resolutie geeft het Parlement aan dat wetgeving alleen niet voldoende is om de loonverschillen recht te trekken. Daarom roept het EP de Commissie op om de haalbaarheid, effectiviteit en impact van eventuele sancties te bestuderen. ''In de huidige wetgeving hebben de lidstaten al de verplichting om een compensatie of vergoeding aan te bieden, en om te straffen bij oneerlijke loonverschillen. Maar deze bepalingen zijn niet voldoende om inbreuk op het beginsel van gelijke beloning te vermijden. Goede statistische data zijn nodig om het probleem beter in kaart te kunnen brengen en passende maatregelen te nemen. Daarnaast moet het loonsysteem transparanter gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld door de structuur van het loonsysteem een keer per jaar te publiceren", aldus Bozkurt.
De loonkloof zorgt niet alleen voor oneerlijke loonverschillen, maar leidt ook tot armoede op oudere leeftijd. Dit komt doordat vrouwen door hun lagere loon minder pensioen opbouwen. Deze situatie is nog nijpender voor migrantenvrouwen en vrouwen met een handicap. ''We moeten nu kiezen voor een effectieve aanpak die de oneerlijke loonkloof tussen mannen en vrouwen voor eens en voor altijd dicht'', aldus Bozkurt.
Bron afbeelding: SXC / v_hujer