"EU-lidstaten aan zet voor groene groei" - Hoofdinhoud
D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is verheugd dat het Europees Parlement vandaag heeft ingestemd met zijn ambitieuze rapport Routekaart naar een grondstofefficiënt Europa, een concreet 6-puntenplan om de Europese economie minder afhankelijk te maken van schaarse grondstoffen. "De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn door de bocht, nu de EU-lidstaten nog", stelt Gerbrandy. "De maatregelen die ik voorstel, bieden economische groei, banen én een schoner milieu. Waar wachten we op?"
Kampioen grondstofefficiëntie
Europa moet kampioen grondstofefficiëntie worden, willen Europese bedrijven overleven in de wereldwijde concurrentieslag, is de gedachte in het rapport. Alleen als bedrijven efficiënter (en dus goedkoper) produceren, blijven ze concurrenten uit opkomende economieën als China, India en Brazilië de baas. Efficiënter omgaan met grondstoffen is uiteraard goed voor het milieu, maar niet in de laatste plaats ook voor onze portemonnee. Gerbrandy: "Net zoals de financiële markten niet wachten tot wij de eurocrisis hebben opgelost, zo wacht de wereld niet tot Europa zijn grondstoffenprobleem heeft opgelost. Als we niets doen, verliezen we." Het doel is onze huidige levensstandaard ook voor komende generaties veilig te stellen. "In een wereld waarin grondstoffen schaars worden, is dat allerminst vanzelfsprekend. Het Europees Parlement heeft vandaag voor concrete actie gekozen. Het is nu aan de Europese Commissie en de Raad, de EU-lidstaten, om hier werk van te maken."
Afkickstrategie: 6 plannen
Gerbrandy's Routekaart levert een afkickstrategie voor de Europese verslaving aan goedkoop geïmporteerde grondstoffen. Allereerst (1) moet er een Europese interne markt komen voor afval. De administratieve drempels die de export van afval nu nog frustreren, moeten uit de weg geruimd zodat afval makkelijker de grens over kan. Gerbrandy: "Spaarlampen bijvoorbeeld zijn alleen rendabel te recyclen op één enkele locatie in Europa. Door allerlei regels zijn deze lampen daar nu niet te krijgen. Dood- en doodzonde." Daarnaast (2) wil Gerbrandy meer investeren in onderzoek om alternatieven voor schaarse grondstoffen te ontwikkelen.
Meetbare doelen
Gerbrandy pleit tevens (3) voor een fiscale stimulans voor gerecycled materiaal. Een lager btw-tarief kan bijvoorbeeld helpen gerecyclede grondstoffen goedkoper en concurrerend te maken. Het Europees Parlement eist (4) meetbare doelen, zodat het niet blijft bij vage afspraken maar plannen ook daadwerkelijk worden nageleefd. Door uitbreiding van de Ecodesign-richtlijn (5) mogen alleen nog producten op de Europese markt komen die zodanig zijn ontworpen dat de materialen herbruikbaar zijn. Europese taskforces (6) met daarin vertegenwoordigers van overheid en industrie moeten per sector uitzoeken wat nodig is. De meeste winst is te halen in de sectoren voedsel, bouw en transport.
Stabiele basis
Sinds begin deze eeuw zijn de grondprijzen met ruim 150 procent gestegen: een grote schok voor de economie na bijna 200 jaar van ononderbroken prijsdalingen. Europa is een grondstofarm continent, wat ons netto-importeurs maakt van vrijwel alle grondstoffen - een zeer ongemakkelijke afhankelijkheidspositie. Ook zijn de prijsstijgingen een sluipmoordenaar van onze koopkracht. Recycling is de oplossing. Gerbrandy: "Europa heeft weinig eigen grondstoffen, behalve in de vorm van producten: de ontelbare oude auto’s, koffiezetapparaten, mobieltjes en spijkerbroeken van de Europese consument. Nu grondstofprijzen zo hard stijgen, wordt het rendabel die opnieuw te gebruiken. Door te recyclen krijgt de economie een stabiele basis en ontkoppelen we economische groei van het ver bruik van grondstoffen."