“Help Europese jongeren aan een baan”

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op woensdag 23 mei 2012, 14:12.

D66, 23.05.2012

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) wil dat de Europese Commissie snel in actie komt om de gevolgen van de economische en financiële crisis voor Europese jongeren op de arbeidsmarkt te minimaliseren. Een substantieel deel van de 82 miljard euro aan onbesteed geld uit structuurfondsen moet worden gebruikt om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, vindt Schaake. “Vooral in het midden- en kleinbedrijf kan het aantal banen nog groeien. De investering zal zich dubbel en dwars terugbetalen. De huidige werkloosheid kost de EU 2 miljard euro per week.”

Resolutie

Schaake maakt zich grote zorgen om de almaar stijgende werkloosheid onder Europese jongeren, en is blij dat het Europees Parlement donderdag instemt met een resolutie om de Europese Commissie tot actie op te roepen. Eén op de vijf jongeren onder de 25 jaar vindt geen baan. In Spanje ligt dat percentage zelfs op 50 procent. “Ondanks alle voordelen die de EU ons brengt, is de jeugdwerkloosheid schrikbarend hoog. Daar gaan grote drama’s achter schuil en het is funest voor de toekomst van de volgende generatie”, zegt Schaake.

Banen en groei

De Europese Commissie kondigde in april aan te streven naar ‘banenrijk herstel’. In die maand werd bekend dat 24,5 miljoen Europeanen (10 procent van de beroepsbevolking) werkloos zijn. Schaake erkent dat de jeugdwerkloosheid niet valt los te koppelen van de structurele werkloosheid en andere macro-economische problemen in de EU-lidstaten. “Maar dat mag regeringen niet weerhouden van initiatieven om het grote aantal schoolverlaters te beperken, om opleidingen beter af te stemmen op de vraag vanuit de arbeidsmarkt en de combinatie van leren en werken bevorderen.” Het Europees Parlement wil dat landen die het goed doen, zoals Nederland en Oostenrijk, andere EU-landen van kennis en hulp voorzien. “De speciale actieteams die de Commissie naar lidstaten met de hoogste jeugdwerkloosheid heeft gestuurd, zijn niet genoeg”, aldus Schaake.

Mobiliteit

D66 roept de Commissie op de kansen van de Europese interne markt ten volle te benutten. Het moet voor jongeren veel makkelijker worden in een andere lidstaat een opleiding te volgen of een baan te zoeken. “Daarvoor moeten we alle obstakels uit de weg ruimen. Het moet bijvoorbeeld veel eenvoudiger worden een ziektekostenverzekering of sociale rechten mee te nemen. Nu heb je vaak een enorme administratieve rompslomp. Ook moet er in EU-landen een wederzijdse erkenning van diploma’s komen”, stelt Schaake. Voor D66 staat toegang tot goed onderwijs centraal. Schaake pleit er daarom voor bestaande uitwisselingsprogramma’s als Erasmus for All uit te breiden. “Werk- en leerervaringen in het buitenland zijn van grote waarde. En dat geldt zeker niet alleen voor hoogopgeleiden.”