Wereld ‘viert’ dag tegen homofobie - Hoofdinhoud
Gisteren was de jaarlijkse Internationale Dag tegen Homofobie (IDAHO). Sinds 22 jaar, 17 mei 1990, beschouwt de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit niet langer als een ziekte. Om dit feit te herdenken en om aandacht te vragen voor homofobie wereldwijd is in 2003 in Canada het initiatief genomen tot de IDAHO. Sindsdien staan in vele landen op 17 mei homo-organisaties stil bij de voortdurende haat tegen homoseksuelen.
In het kader van de IDAHO maakte Movisie, het landelijke kennisinstituut en adviesbureau, bekend dat het in opdracht van het ministerie van OCW de komende drie jaar 41 gemeenten op het gebied van LHBT-beleid gaat bijstaan. Daardoor zijn de gemeenten beter in staat om de veiligheid van LHBT burgers te vergroten en een bijdrage te leveren aan de sociale acceptatie van seksuele diversiteit.
Omdat het in veel landen nog niet mogelijk is om vrij uit te komen voor je seksuele voorkeur heeft ontwikkelingsorganisatie Hivos gisteren de ‘homofobie-meter’ gelanceerd. Hivos vraagt met deze interactieve test aandacht voor homo-emancipatie wereldwijd. “Want de rechten van homo’s, lesbiennes en andere seksuele minderheden als transgenders en biseksuelen zijn in veel landen allerminst gegarandeerd”, schrijft Hivos op de website.
In het kader van de IDAHO hebben leiders en politici van de Europese Unie een videoboodschap opgenomen waarin zij aan de jeugd van Europa duidelijk maken wat zij er aan doen om acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, bi- en transseksuelen (LGBT) te verbeteren en hen op het hart te drukken dat de EU hard werkt aan het uitbannen van homofobie. In de video zijn ondermeer D66 Europarlementariers Sophie in ‘t Veld en Marietje Schaake te zien. Deze ‘It gets better’-video is onderdeel van een wereldwijd initiatief dat volgde op de toename van het aantal pestgevallen van LGBT-jongeren. It Gets Better videos hebben als doel jongeren die hieronder lijden een hart onder de riem te steken en duidelijk te maken dat “it gets better” in de toekomst.
Op veel plekken in de wereld zijn protestmanifestaties gehouden tegen de groeiende homofobie. In Brussel en in Luik hielden enkele honderden mensen een optocht tegen homohaat. In de Luikse optocht ging speciale aandacht naar Ihsane Jarfi, de jongeman die twee weken geleden vermoord werd teruggevonden, mogelijk omdat hij homo was. Ook in de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn homo’s en lesbiennes de straat opgegaan. Het was voor het eerst dat homo’s openlijk demonstreerden voor meer rechten. Maar de stoet stuitte op verzet van gelovigen en er braken enkele vechtpartijen uit. Volgens de politie zijn van beide partijen mensen opgepakt.
In het Russische Sint-Petersburg en in Tirana, de hoofdstad van Albanië, liepen de manifestaties ook uit op geweld. In Sint-Petersburg werd een zogenoemde ‘regenboog-flashmob’ wreed verstoord. De ruim honderd deelnemers werden door skinheads met stenen en flessen bekogeld en er werd zelfs met een gaspistool op hen geschoten. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen. In Tirana werd een demonstratie op de fiets bruut onderbroken. Homo’s werden bedreigd en met rookbommen bekogend.