Verschuif belastingdruk om verspilling grondstoffen te voorkomen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op vrijdag 25 mei 2012.
Verschuif belastingdruk om verspilling grondstoffen te voorkomen
Bron: GroenLinks Europa

De landen in de Europese Unie moeten hun belastingstelsel anders inrichten door belasting op inkomen te verschuiven naar belasting op vervuiling en verspilling van kostbare grondstoffen. Daartoe besloot het Europarlement donderdag. Het voorstel is onderdeel van een pakket over het efficiënter omgaan met grondstoffen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout stemde in met het pakket: “Het is slim economisch beleid om dat te belasten waar je weinig van hebt. Als je tegelijkertijd de belasting op arbeid verlaagt, dan levert dat ook nog extra banen op.”

Meer welvaart met minder grondstoffen

We moeten veel zorgvuldiger omgaan met onze natuurlijke rijkdommen. Dan kan onze economie meer welvaart creëren met minder grondstoffen: Sla de jaarverslagen van grote bedrijven als AkzoNobel, DSM of Unilever er maar op na. De stijgende grondstofprijzen leidden vorig jaar tot miljarden euro's minder winst. Toch houdt zo'n tachtig procent van de bedrijven in Nederland nog geen rekening met de risico's van grondstofschaarste. Volgens Eickhout kunnen de juiste prikkels bedrijven en consumenten ertoe aanzetten om slimmer met grondstoffen om te gaan.

De Groenen in het Europees Parlement dringen al langer aan op concrete doelen en maatregelen die het efficiënt omgaan met schaarser wordende grondstoffen regelt. Een aantal van deze voorstellen nam het Europarlement vandaag over. Zo moeten de Europese landen volgens het Europarlement zo snel mogelijk aantonen hoe ze van plan zijn om voor 2020 alle milieuschadelijke subsidies af te schaffen.

Volgens berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving levert het afschaffen van schadelijke subsidies ons vijf tot tien miljard euro op. “Het mes snijdt dus aan twee kanten met dit voorstel: we besparen miljarden uit de schatkist én we krijgen er schonere lucht en een vermindering van broeikasgassen voor terug”, aldus Eickhout.