Europese Commissie onderstreept belang van hervormen

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 30 mei 2012.
Europese Commissie onderstreept belang van hervormen
Bron: Blog Bas Eickhout

De Europese Commissie presenteerde woensdag aanbevelingen om de financiële en economische situatie van de lidstaten van de Europese Unie te verbeteren. GroenLinks is tevreden dat de Europese Commissie de nadruk verlegt van bezuinigen naar hervormen en verstandig belasten. Dat maakt het Europees economische bestuur een stuk effectiever.

“De aanbevelingen van de Europese Commissie maken nut en noodzaak van een Europees economisch bestuur heel inzichtelijk”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout

“De Europese economie moet als geheel goed draaien en dus moeten we dat centraal organiseren. De Europese Commissie kiest niet voor één methode, maar geeft per land een afgewogen aanbeveling.”

Europees Semester harmoniseert economieën

De aanbevelingen van de Europese Commissie komen voort uit het Europees Semester, het stappenplan dat de Europese economieën beter op elkaar moet afstemmen. Daarin kijkt ze per land naar begrotingen en staatsschuld, maar ook naar macro-economische onevenwichtigheden die economische groei in de weg staan. De Europese Commissie kan besluiten om op specifieke onderwerpen een officiële aanbeveling te geven. De evaluatie is stap drie van het Europees Semester.

De Europese Commissie stuurt aan op de aanpak van ontwrichtende Europese verschillen binnen de eurozone door landen in Zuid-Europa concurrerender te maken, maar ook door Duitsland te manen om meer te investeren. “Dit is effectiever dan de zoveelste roep om snelle bezuinigingen die economische herstel tegenhouden,” aldus Eickhout.

Daarnaast beveelt de Europese Commissie groene belastingen op vervuiling aan. “Terecht, wij pleiten al langer voor groene oplossingen voor de economische crisis”, reageert Eickhout.

“De Europese Commissie deelt onze analyse om de vergroening van belastingen te gebruiken om groei, innovatie en banen te stimuleren.”

Situatie in Spanje blijft fragiel

Eickhout vindt verstandig dat Spanje langer de tijd krijgt om haar begrotingstekort terug te dringen, maar benadrukt dat de situatie desondanks fragiel blijft. Economisch herstel in Spanje wordt de kop in gedrukt door de bankencrisis en de torenhoge rentes die de overheid betaalt. Als dat niet snel verandert moet Spanje bij het euronoodfonds aankloppen. In dat geval moet de Europese Commissie lessen trekken uit de fouten die zijn gemaakt bij Griekenland. De voorwaarden voor financiële noodsteun mogen niet leiden tot meer werkloosheid en armoede.

Arbeidsparticipatie van vrouwen

Europarlementariër Marije Cornelissen constateert dat er zinvolle aanbevelingen zijn gedaan om de arbeidsparticipatie te verhogen, met name onder vrouwen. “Ik ben blij met de roep om kostwinnersvoordelen dringend af te schaffen en voor meer kinderopvang te zorgen. Alleen met meer vrouwen aan het werk, kan de Europese economie gezond worden in een vergrijzende samenleving.”

Over de voortgang van landen richting hun doelstelling om in 2020 twintig miljoen mensen uit de armoede te halen - onderdeel van de EU2020-strategie - is Cornelissen minder te spreken: “Voorlopig hebben de bezuinigingen de armoede verhoogd. Toch verzuimt de Europese Commissie om landen consequent te wijzen op de gebrekkige aanpak van armoede.”

Voordat de aanbevelingen officieel zijn, moeten Europese ministers er nog over stemmen. Vorig jaar wist de Nederlandse regering de aanbeveling over het invoeren van een kilometerheffing er met succes uit te lobbyen. “Het is te hopen dat landen ongemakkelijke maar noodzakelijke adviezen dit keer niet uit de weg gaan”, aldus Cornelissen.