Laat Tibetanen vrij!

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op donderdag 31 mei 2012, 13:24.

Afgelopen zondag staken twee Tibetanen zichzelf in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa in brand. Eén van hen stierf direct. Uit pure wanhoop en als protest tegen de Chinese onderdrukking zijn al meer dan dertig Tibetanen de twee van zondag voorgegaan. Als reactie hebben de Chinese autoriteiten honderden mensen opgepakt. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Het maakt eens te meer duidelijk dat het van het allergrootste belang is dat er een oplossing komt voor het nu al generaties lang voortdurende conflict in Tibet. Daarom heb ik de minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal gevraagd om er bij de Chinese autoriteiten op aan te dringen dat de gevangengenomen Tibetanen een eerlijke behandeling krijgen en dat de geweldloze activisten directe worden vrijgelaten. Lees hier mijn ingediende vragen:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over honderden opgepakte Tibetanen

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Hundreds detained in Lhasa’? (1)
  • 2. 
    Is het juist dat honderden mensen in en rond de Tibetaanse stad Lhasa de laatste paar dagen zijn opgepakt en dat anderen van buiten de Tibetaanse regio deze regio zijn uitgezet? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Kunt u aangeven hoeveel mensen zijn opgepakt en hoeveel er de Tibetaanse regio zijn uitgezet?
  • 3. 
    Is het verder juist dat tientallen zijn opgepakt omdat zij met hun camera’s en fototoestellen de demonstratie vastlegden waarbij twee monikken in Lhasa zichzelf in brand staken? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  • 4. 
    Klopt het dat toeristen die bij de protesten aanwezig waren door de Chinese autoriteiten zijn opgedragen de Tibetaanse regio te verlaten? Zaten hier Nederlandse toeristen tussen?
  • 5. 
    Hebben de Chinese autoriteiten de twee mannen in Lhasa of de vrouw in Dzamthang, die zichzelf uit protest in brand hebben gestoken, aangemerkt als terroristen?
  • 6. 
    Bent u bereid rechtstreeks bij de Chinese autoriteiten te informeren naar het lot van de arrestanten en een rechtsstatelijke behandeling te bepleiten met inbegrip van vrijlating voor geweldloze activisten?

Bron:

  • 1) 
    Radio Free Asia, Hundreds detained in Lhasa, 30 mei 2012, http://www.rfa.org/english/news/tibet/detained-05302012172121.html