Maak vak docent aantrekkelijker

Met dank overgenomen van T.M. (Tanja) Jadnanansing i, gepubliceerd op woensdag 6 juni 2012.

Steeds minder jongeren melden zich voor een lerarenopleiding, een slechte zaak. Er is al jaren sprake van een groeiend tekort aan docenten. De komende jaren gaan bovendien veel leraren met pensioen, dus we hebben jonge docenten des te hard nodig. De PvdA wil niet zoals de Kunduzpartijen leraren op de nullijn zetten, maar het vak van leraar juist aantrekkelijker maken.

Het vak van docent is al jaren populariteit aan het verliezen. Jammer, want een goede docent kan het verschil maken in het leven van jonge mensen en is een enorme aanwinst voor de samenleving. Maar laten we er niet omheen draaien: het is hard werken en je zult er niet heel rijk van worden. Om dat laatste punt te keren heeft de PvdA vaak, ook toen de minister van onderwijs van onze partij was, voorstellen gedaan om de beloning van leraren te verbeteren. Nu zien we het tegenovergestelde gebeuren. Leraren worden door de Kunduzpartijen op de nullijn gezet. Geen euro erbij, terwijl ze van zulk groot belang zijn voor Nederland.

De PvdA zou dat anders doen. We investeren in goede lerarenopleidingen, willen meer respect voor de professional die voor de klas staat en natuurlijk investeren in de leraren zelf: geen nullijn! Daarmee hopen we het vak van docent weer aantrekkelijker te maken, zodat de lerarenopleidingen weer snel volstromen met enthousiaste jonge talenten.’