Europa maakt zelf energie opwekken aantrekkelijk - Hoofdinhoud
"Na veelvuldig aandringen ziet de Europese Commissie eindelijk in dat de toekomst van onze energievoorziening niet alleen bij grote energiecentrales ligt, maar ook bij onze burgers. Kleinschalige energiegeneratoren zoals zonnepanelen en mini-windmolens kunnen een grote bijdrage leveren aan onze toekomstige energietoevoer", aldus Judith Merkies, namens de PvdA in het Europees Parlement. Zij reageert hiermee op de nieuwe mededeling van de Commissie rond hernieuwbare energie.
Vanmiddag presenteert de Europese Commissie haar mededeling over hernieuwbare energie na 2020. Deze biedt een eerste voorzet naar de nodige beleidsmaatregelen na 2020, wanneer de huidige regelgeving afloopt. De Commissie benadrukt de noodzaak van het competitief maken van hernieuwbare energiebronnen en het voltooien van de interne energiemarkt. Ook pleit ze voor het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling op het vlak van energie en het verbeteren van de energie-infrastructuur. Daarnaast benadrukt de Commissie voor het eerst ook nadrukkelijk het belang van de consument.
Consument als gebruiker en producent
Merkies: "De Commissie stelt dat de consument meer macht moet krijgen in de vrije energiemarkt, als gebruiker en als producent. Dit kan door het gebruik van slimme meters te stimuleren, die de consument meer inzicht kunnen geven in zijn energiegebruik." Daarnaast is er dus ook nadrukkelijk aandacht voor het zelf energie opwekken door burgers. Hier pleit Judith Merkies al jaren voor: "Door energie dichtbij of in je huis op te wekken, gaat veel minder energie verloren, waardoor we efficiënter opwekken én minder nodig hebben. Om dit op grote schaal mogelijk te maken, moeten nog heel wat drempels weggewerkt worden. Een Europese strategie is daarbij zeker nodig."
Merkies stelde in het verleden al verschillende malen schriftelijke vragen aan de Commissie over zelf energie opwekken door burgers. Ze wil belemmerende regelgeving wegnemen en hen stimuleren om zelf energie op te wekken. Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om niet-gebruikte energie terug te leveren en daarvoor een vergoeding te ontvangen. Maar ook door het voor collectieven (meerdere huiseigenaren of huurders) makkelijker te maken om samen energie op te wekken.
Bron afbeelding: SCX / barunpatro