Groene energie is onmisbaar voor onze energievoorziening

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 7 juni 2012.
Groene energie is onmisbaar voor onze energievoorziening
Bron: Blog Bas Eickhout

GroenLinks wil een stabiel investeringsklimaat voor groene energie, inclusief een Europese doelstelling voor het aandeel groene energie in 2030. De Europese Commissie stelt echter geen concreet doel voor in de plannen die ze vandaag presenteerde. Volgens Eickhout loopt Europa zo het risico het succesverhaal van groene energie de kop in te drukken.

“De economische crisis maakt investeerders voorzichtig, ook in de energiesector”, reageert Eickhout. “Zij willen zekerheid over de richting die Europa opgaat voor onze energiemix. Een heldere doelstelling voor het aandeel duurzame energie in 2030 neemt veel van hun onzekerheid weg.”

Nu zijn er alleen doelen voor groene energie tot 2020. Als de groei van groene energie ook na 2020 doorzet, levert dat volgens de Europese Commissie drie miljoen banen op in Europa. Dat biedt kansen, ook voor Nederland, dat nu met een luttele vier procent groene energie de hekkensluiter van Europa is. Uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Wereld Natuur Fonds blijkt weer dat Nederland economische kansen laat liggen in de concurrentiestrijd om groene energietechnologieën. Nederland zakte drie plekken op de wereldranglijst.

Eickhout: “In ieder scenario voor onze toekomstige energievoorziening is een substantiële groei van duurzame energie nodig. Nederland heeft de Noordzee voor de deur en kennis en kunde van windenergie op zee, maar maakt deze kennis niet te gelde. We zijn daarmee een dief van onze eigen portemonnee.”