Geweld in West-Papua gaat maar door

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 8 juni 2012, 13:58.

Het Indonesische geweld tegen burgers in West-Papua gaat maar door. Minister Rosenthal noemde dat geweld kortgeleden nog ‘incidenteel’ maar na het recente optreden van het leger en de anti-terreureenheid Densus 88 is dat niet meer vol te houden. Er wordt gesproken over 13 doden, vele gewonden, honderden arrestaties en het in brand steken van 500 huizen. Reden genoeg voor Kamervragen. Die lees je hieronder:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over berichten over gewelddadigheden in West-Papua

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Indonesian army on brutal rampage across Wamena after soldiers killed for killing boy in car accident’? (1)
  • 2. 
    Kunt u bevestigen dat in Wamema in West-Papua door het Indonesische leger inmiddels reeds dertien mensen zijn gedood, dat vele anderen in elkaar zijn geslagen, dat honderden zijn opgepakt en dat zo’n vijfhonderd huizen in brand zijn gestoken? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  • 3. 
    Is het juist dat dit grootschalige geweld het gevolg is van een incident waarbij twee Indonesische militairen een jonge jongen dood reden? Klopt het dat een heel bataljon Indonesische militairen en de Indonesische anti-terreur-eenheid Densus 88 naar het gebied zijn gestuurd? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Wat zegt dit grootschalige geweld volgens u over de situatie in West-Papua?
  • 4. 
    Hoe vaak is er sinds uw brief over de stand van zaken in Papua van 27 januari 2012 sprake geweest van geweld door veiligheidstroepen in Papua? Houdt u staande dat het geweld door veiligheidstroepen in Papua ‘incidenteel’ van karakter is? (2)
  • 5. 
    Bent u bereid rechtstreeks bij de Indonesische autoriteiten te informeren naar het lot van de arrestanten en een rechtsstatelijke behandeling voor hen te bepleiten. Bent u verder bereid aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen?
  • 6. 
    Bent u bereid de vragen te beantwoorden voor het algemeen overleg van 21 juni 2012 over de mogelijke verkoop van tanks aan Indonesië?

Bronnen:

  • 1. 
    West-Papua Media Alert, Indonesian army on brutal rampage across Wamena after soldiers killed for killing boy in car accident, http://westpapuamedia.info/2012/06/06/breaking-news-indonesian-army-on-brutal-rampage-across-wamena-after-soldiers-killed-for-killing-boy-in-car-accident/, 6 juni 2012
  • 2. 
    Stand van zaken Papua, 32 735-43, Brief regering d.d. 27-01-2012, minister van Buitenlandse Zaken, U. Rosenthal