Persbericht: D66 wil zwaargewicht als EU-mensenrechtenambassadeur - Hoofdinhoud
D66-persbericht, Straatsburg, 12 juni 2012
D66 wil zwaargewicht als EU-mensenrechtenambassadeur
D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de EU met een nieuwe speciale EU-vertegenwoordiger voor de Mensenrechten meer kracht en smoel geeft aan de bescherming en verbetering van mensenrechten wereldwijd. “In een wereld waarin de politieke en economische macht verschuift, is het onze plicht te zorgen dat de rechten en vrijheden van mensen niet worden opgeofferd voor economische of strategische belangen. Alleen als één blok en met eenduidig beleid kan de EU in die veranderende wereld voor die mensen opkomen”, stelt Schaake.
Zichtbaarheid
Het Europees Parlement debatteert vanmiddag met EU-buitenlandchef Catherine Ashton over het mandaat van de nieuwe EU-mensenrechtenvertegenwoordiger die eind juni wordt benoemd. De speciale vertegenwoordiger moet het Europese mensenrechtenbeleid effectiever maken en meer samenhang geven. Het beleid moet beter tussen de EU-lidstaten worden gecoördineerd. Volgens Schaake zijn zichtbaarheid en een duidelijk mandaat essentieel. “De EU heeft een politiek zwaargewicht nodig, zoals een oud-premier of minister van buitenlandse zaken, die lastige gesprekken durft aan te gaan met regeringen in Moskou, Beijing, Caracas of Ankara. Iemand met de statuur van Mary Robinson of Moreno Ocampo.”
Stevig mandaat
D66 wil een stevig mandaat voor de nieuwe functie en ziet veel kansen het Europese beleid te verbeteren door intensievere samenwerking. “Mensenrechten zijn geen soft power issue, maar steeds vaker van strategisch belang”, aldus Schaake. De nieuwe speciale vertegenwoordiger valt onder de Hoge Vertegenwoordiger voor het EU-buitenlandbeleid, Ashton.
Digitale vrijheden
Schaake heeft aan het mandaat van de nieuwe vertegenwoordiger expliciet toegevoegd dat hij aandacht moet hebben voor de bescherming van digitale vrijheden. “Het nieuwe front van de strijd voor mensenrechten is online: beperkingen van internettoegang, massacensuur en het monitoren van internetgebruikers zijn directe inbreuken op de vrijheid van meningsuiting of de vrijheid van vereniging. In onze digitaal verbonden wereld moeten we de rechten en vrijheden van burgers ook online beschermen”, aldus de sociaalliberale. Schaake zal erop toezien dat de EU deze nieuwe uitdaging daadwerkelijk oppakt. “Anders creëren we voor internetgebruikers een gevaarlijke schijnveiligheid.” De D66-politica werkt op dit moment aan een Digitale Vrijheidsstrategie voor het EU-buitenlandbeleid.