"Niet alleen afspraken bij Rio+20, óók controle op naleving" - Hoofdinhoud
Twintig jaar na de eerste VN-duurzaamheidstop in Rio de Janeiro moeten politici verder kijken dan de verkiezingen van vandaag en verantwoordelijkheid nemen voor de wereld van morgen. Dat stelt D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy voorafgaand aan zijn vertrek naar Rio+20 donderdag. Het maken van milieuafspraken is volgens Gerbrandy niet genoeg. "Parlementariërs uit alle landen moeten erop toezien dat regeringen de afspraken ook daadwerkelijk nakomen."
Rol van parlementariërs
Gerbrandy woont van 20 tot 22 juni de Wereld Duurzaamheids Conferentie bij van de Verenigde Naties, Rio+20. Van 15 t/m 17 juni vertegenwoordigt de D66-politicus het Europees Parlement bij de GLOBE Summit of Legislators, een grote conferentie waar meer dan 300 parlementariërs uit de hele wereld samenkomen. Op deze conferentie zal Gerbrandy zijn collega's oproepen toe te zien op de implementatie van de gemaakte milieuafspraken.
Twee planeten
Vorige week publiceerde het milieuprogramma van de VN (UNEP) een alarmerend rapport. De internationale gemeenschap heeft weliswaar inmiddels meer dan 500 gezamenlijke milieudoelstellingen, maar van de uitvoering komt nog weinig terecht. Gerbrandy: "Volgens dit rapport hebben we in 2050 meer dan twee planeten nodig om in ons levensonderhoud te voorzien. De politiek is aan zet. Wij moeten verder durven kijken dan de verkiezingen van vandaag en verantwoordelijkheid nemen voor de wereld van morgen."
Hotelkosten
Het Europees Parlement besloot begin mei vanwege de hoge hotelkosten geen officiële delegatie af te vaardigen naar Rio+20. Desondanks wonen verschillende Europarlementariërs de top op eigen gelegenheid bij. Gerbrandy, die de delegatie uit het Europees Parlement zou leiden, is blij dat een aantal van zijn collega's toch naar Rio de Janeiro afreist. Ook Eurocommissaris Potocnik (Milieu) verwelkomt de deelname van de Europarlementariërs. Hij zal hen persoonlijk op de hoogte houden van laatste stand van zaken.
Succes
De verwachtingen dat Rio+20 de wereld gaat veranderen, zijn de afgelopen weken naar beneden bijgesteld. Gerbrandy roept in herinnering dat de verwachtingen aan de vooravond van de eerste Earth Summit in Rio de Janeiro (1992), ook laag gespannen waren. Toch zijn daar belangrijke beslissingen genomen. De Framework Convention on Climate Change, Agenda 21 en de Convention on Biological Diversity zijn daar voorbeelden van. Gerbrandy: "Nu, 20 jaar later, kunnen we doorpakken en tot afspraken komen, inclusief regelgeving over implementatie." De sociaalliberaal benadrukt dat Rio+20 de grootste VN-milieutop ooit wordt. "Dat toont het belang van duurzaamheid in de wereld van vandaag. De aanwezigheid van wereldleiders, samen met de absolute top uit het bedrijfsleven, academische wereld en maatschappelijke organisaties kan een dynamiek creëren die de wereld kan verrassen. Rio+20 kan het momentum zijn om de wereld te overtuigen van het belang van een duurzame economie. Als dat lukt, dan is voor mij deze top een succes."