Agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 13 juni 2012, 0:19.

"Weet wat er in je lijf zit. Als je een borstimplantaat of kunstheup krijgt, moet de behandelende arts je zeggen wat de specifieke eigenschappen, bijwerkingen en gezondheidsrisico´s van de prothese zijn. Na afloop krijg je een complete handleiding, garantie en bijsluiter mee op papier", zegt Judith Merkies namens de PvdA in het Europese Parlement.

"Goede voorlichting over de werking en onderhoud van de prothese voor en na de ingreep, net als regelmatige check-ups zijn een must. Het gaat namelijk over iets wat van nature niet in je lichaam thuishoort en implantaten zijn niet altijd voor het leven", aldus Merkies. "Ook is het reguleren van reclame voor cosmetische implantaten een vereiste. Ook moet de klant weten wat de opvolgkosten zijn van het onderhoud of eventuele verwijdering na de cosmetische ingreep."

De huidige regelgeving over medische hulpmiddelen (Richtlijn 93/42/EEG van de Raad betreffende medische hulpmiddelen) moet snel op de schop. De schandalen rondom de PIP-borstimplantaten en de metalen kunstheupen hebben laten zien dat patiënten onvoldoende beschermd zijn tegen te snel doorgevoerde vernieuwingen bij implantaten. Gevolg is dat patiënten aan gezondheidsrisico's zijn blootgesteld en in de ergste gevallen zijn overleden. De Europese Commissie buigt zich nu over een herziening waarin de huidige tekortkomingen worden weggenomen.

"Een nationaal register is nodig om ervoor te zorgen dat, mocht er iets mis zijn met een bepaald product, mensen snel opgeroepen kunnen worden om erger te voorkomen." zegt Merkies.

Morgen stemt het Europese Parlement LINK in met maatregelen die de Europese Commissie moet meenemen in de herziening.

Merkies is pleitbezorger van drie concrete maatregelen zoals voorgesteld door het Europese Parlement:

  • Goede voorlichting met behandelend arts en een complete handleiding, garantie en bijsluiter mee op papier
  • Algemene voorlichting over effecten lange termijn implantaten (slijt, onderhoud, vervanging, bijwerkingen, etc)
  • Register van prothesen