Agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 14 juni 2012, 0:24.

"Burgers hebben het recht om te weten wat er bij het bedrijf naast de deur gebeurt. Bij onveilige situaties moeten zij direct in actie kunnen komen. Nieuwe Europese wetgeving verplicht bedrijven openheid te geven over gevaarlijke stoffen op hun terrein", aldus Judith Merkies, namens de PvdA in het Europees Parlement. Vandaag stemt het Parlement in met wetgeving die zorgt voor strengere regels voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen.

Begrijpelijke en toegankelijke informatie

De herziening van de Seveso-richtlijn stelt hogere eisen aan informatie over gevaarlijke stoffen. De informatie moet voor burgers toegankelijk en begrijpelijk zijn en moet op het internet te vinden zijn. Daarnaast worden de inspectievoorschriften scherper om de veiligheid te vergroten. Zo mag de periode tussen twee inspecties niet langer zijn dan één jaar voor bedrijven die met de meest risicovolle stoffen werken en niet langer dan drie jaar voor bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken maar minder risico vormen.

In Nederland vallen meer dan 400 bedrijven onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen, de Nederlandse implementatie van de Seveso-richtlijn. De herziening van deze richtlijn zal op 1 juni 2015 van kracht worden. Dat betekent dat het Besluit Risico's Zware Ongevallen 1999 op die datum moet zijn aangepast.

Merkies: "Elk ongeluk is er een teveel. De vuurwerkramp in Enschede en de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk staan ons nog vers in het geheugen. Hongarije kampte twee jaar geleden met een giftige modderstroom. Om dit soort ernstige rampen in de toekomst te voorkomen, is meer duidelijkheid over gevaren en betere inspectie nodig."