Visserijministers schuiven verantwoorde visquota op de lange baan

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 12 juni 2012.
Visserijministers schuiven verantwoorde visquota op de lange baan
Bron: GroenLinks Europa

De Europese ministers van Visserij willen goede voorstellen die een eind maken aan overbevissing en bijvangsten op de lange baan schuiven. Dat bleek dinsdagnacht toen de ministers de voorstellen van de Europese Commissie bespraken. GroenLinks-Eurparlementariër Bas Eickhout vindt dit uitstel onverantwoord omdat vissoorten in snel tempo uitsterven en de visindustrie maar met moeite overeind kan blijven.

Kortzichtig verder

“Er ligt een goed voorstel voor duurzame, wetenschappelijk verantwoorde visquota. Quota die moeten zorgen voor een gezonde zee met toekomst voor vis en vissers”, zegt Eickhout. “Door de onderlinge handjeklap van de visserijministers is jarenlang meer vis gevangen dan verantwoord was. Met het uitstellen van de invoering van de duurzame quota gaan ze op dezelfde kortzichtige manier verder.”

Vissers gooien nu wen kwart van de visvangst in Europese wateren dood terug de zee in. De Europese Commissie stelt daarom een verbod op het overboord gooien van de bijvangsten voor. Bovendien zouden deze bijvangsten moeten afgaan van de totale visquota. Maar lok dit voorstel schuiven de ministers voor zich uit, tot 2018. Bovendien willen ze de visquota verhogen, wat het voorstel verder afzwakt.

Einde aan achterkamertjespolitiek

De milieucommissie van het Europarlement steunde afgelopen maand wel de voorstellen van de Europese Commissie. Binnenkort zal ook het gehele Europarlement stemmen over het Europees visserijbeleid, daarna beginnen de onderhandelingen met de Europese ministers om samen tot een akkoord te komen. Het Europees Parlement is sinds het Verdrag van Lissabon medewetgever op visserijbeleid. “Er komt in ieder geval een einde aan de achterkamertjespolitiek waar de ministers zo aan gewend waren,” constateert Eickhout. “Het is nu aan het Europees Parlement om de visserij weer op een duurzaam pad te zetten.”