Europees akkoord over energie-efficiëntie - Hoofdinhoud
"We hebben ingezet op bindende doelstellingen voor lidstaten over energie-efficiëntie, maar dat is niet gelukt. In plaats daarvan is er een akkoord bereikt over enkele losse maatregelen. Deze zullen de nationale bouwsector stimuleren, energierekeningen laten dalen en het klimaatprobleem verder aanpakken", aldus Judith Merkies in een reactie op het akkoord tussen het Europees Parlement en de Europese lidstaten over de energie-efficiëntie richtlijn.
De energie-efficiëntie richtlijn moet ervoor zorgen dat de Europese lidstaten tegen 2020 20% efficiënter met energie omgaan dan in 1990, een van de centrale doelstellingen van het Europese klimaatbeleid. De Europese Unie doet het namelijk niet zo goed op het vlak van efficiënt energie gebruik. "Zonder deze richtlijn halen we nog geen 10% meer energie efficiëntie tegen 2020", aldus Merkies.
Hoofdpunten op rij
De belangrijkste elementen uit het akkoord zijn de verplichting aan centrale overheden om jaarlijks 3% van hun gebouwen energie efficiënt te renoveren, aan energiebedrijven om jaarlijks 1,5% minder energie te leveren en verkopen en een inspanningsverplichting voor energiebedrijven om warmte die bij elektriciteitsopwekking vrijkomt beter te gebruiken. Daarnaast bevat de richtlijn bepalingen rond slimme meters en het energie efficiënter maken van commerciële en overheisgebouwen. Het Europees Parlement moest echter wel akkoord gaan met vele uitzonderingen op deze verplichtingen en het weglaten van energie efficiëntie doelstellingen tot 2050.
Over een aanpassing van het Emissie Handelssysteem (EHS) konden het Europees Parlement en de Raad het niet eens worden. Daarom zal de Europese Commissie later dit jaar met een voorstel komen hoe de CO2-prijs in het EHS kan worden aangepast.
Bron afbeelding: sxc / linder6580
Toch is Merkies tevreden. "Deze richtlijn vraagt om investeringen van nationale lidstaten en dit akkoord was echt het meest haalbare. Bouwbedrijven kijken halsreikend uit naar deze maatregelen, want meer energie-efficiëntie betekent renovatie, dus werk voor deze stilliggende sector. Ook installateurs van zonnepanelen krijgen meer opdrachten. Deze richtlijn pakt dus niet alleen de stijgende energiekosten en klimaatcrisis aan, maar biedt ook banen en investeringen."
Volgens schattingen van de Europese Commissie kan deze richtlijn zo´n 6 miljoen banen creëren in Europa.
Eerder deze week kondigde de Europese Commissie aan om na de zomer met een actieplan voor de bouwsector te komen met focus op energie-efficiëntie.