Persbericht: D66: “Ashton, geef leger Egypte duidelijk waarschuwing.”

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op vrijdag 15 juni 2012, 2:22.

D66: “Ashton, geef leger Egypte duidelijk waarschuwing”

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat EU buitenland-chef Catherine Ashton zo snel mogelijk naar Cairo reist om het Egyptische leger duidelijk te maken dat de EU een militaire staatsgreep niet accepteert: “Het leger grijpt het vonnis van gisteren aan om de absolute macht naar zich toe te trekken en de revolutie de kop in te drukken. Het is geen echte verrassing, maar het leger speelt het spel erg slim en heeft aangekondigd zichzelf als hoogste wetgevende macht te zien. Wat de weg vrij maakt voor een Egypte zonder grondwet en zonder parlement. Egyptenaren krijgen dan simpelweg een nieuwe dictator. De EU moet nu ook doorpakken en heel duidelijk maken dat wij alleen een democratisch gekozen regering erkennen”, aldus Schaake.

Moslimbroeders verliezen

Het Egyptische constitutionele hof oordeelde gisteren dat de verkiezing van individuele parlementariërs, zonder partij, niet volgens de regels is verlopen en riep daarom op tot ontbinding van het parlement. De islamitische meerderheid in het parlement, waaronder veel onafhankelijke leden en het Moslimbroederschap, weigert vooralsnog gehoor aan het vonnis te geven. Schaake: “Als er nieuwe parlementsverkiezingen zouden komen is het maar de vraag of de Moslimbroeders opnieuw erg succesvol kunnen zijn, veel Egyptenaren zijn teleurgesteld in het werk van hun parlementariërs en zouden nu wel eens anders kunnen stemmen. Dat komt het leger en de oude elite goed uit.” Met de uitspraak volgt het constitutioneel hof een eerder oordeel van de verkiezingscommissie die door het leger zelf is aangesteld en volledige immuniteit geniet.

Presidentsverkiezingen

Voormalig luchtmachtgeneraal en oud-premier Ahmed Shafik mag van het constitutioneel hof gewoon meedoen aan de Presidentsverkiezingen. Een door het parlement aangenomen wet, die oud-leden van het Mubarak regime uitsluit van de verkiezingsdeelname, werd niet toegepast. “Het ligt voor de hand dat het leger Shafik koste wat het kost het Presidentsschap wil geven. Zonder grondwet en zonder parlement heeft de nieuwe President ongebreidelde macht. Egyptenaren krijgen simpelweg een nieuwe dictator”, aldus Schaake. De laatste ontwikkelingen in Egypte weerspiegelen de gang van zaken 20 jaar geleden in Algerije, waar in een machtsstrijd tussen een seculiere elite en islamieten het leger een doorslaggevende rol speelde. De kandidaat van de moslimbroederschap, Mohamed Morsi, heeft verklaard de tweede ronde van de Presidentsverkiezingen niet te boycotten.

Revolutie

Revolutionairen, jongeren en liberalen reageren gelaten op de uitspraak, en bereiden zich voor op een nieuwe revolutie tegen feitelijk hetzelfde oude regime. Schaake: “sinds het vertrek van Muburak zijn jongeren systematisch door het leger geïntimideerd, tientallen hebben de dood gevonden in demonstraties tegen het autoritaire leger, duizenden zijn berecht voor militaire rechtbanken en vrouwen zijn seksueel geïntimideerd. Voor hen gaat de strijd eigenlijk gewoon door, het voordeel is dat ze nu beter zijn voorbereid op de hardheid van het regime en weten dat ze zonder politieke organisatie weinig kans maken. Ze zullen onze steun hard nodig hebben.”