Rio+20: Wedstrijdje Brazilië tegen Europa

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op dinsdag 19 juni 2012, 10:06.
Rio+20: Wedstrijdje Brazilië tegen Europa
Bron: Blog Bas Eickhout

Europarlementariër Bas Eickhout neemt deel aan duurzaamheidstop Rio+20. Hij blogt over de laatste ontwikkelingen.

De Brazilianen werken veel met voetbalbeeldspraken. Zo stelde de hoofdonderhandelaar van de Brazilianen op een persconferentie dat elke wedstrijd een vaste hoeveelheid speelminuten heeft en dat de wedstrijd nu toch echt voorbij is.

Waar gaat het om? De Brazilianen willen voordat het officiële gedeelte van deze Duurzaamheidstop gaat beginnen (aanstaande woensdag) de teksten afmaken. De ervaring leert namelijk: hoe langer de tijd, hoe meer er weer gesleuteld wordt en hoe meer landen echt betrokken raken bij de teksten. En ook de druk van buitenaf kan groter worden, wat voor een voorzitter moeilijk te controleren valt.

Klaar voor het echte werk: Het WK

Dus komen de Brazilianen met een truc: je dwingt de Conferentie eerder akkoord te gaan met een tekst, zodat alle momentum weg is en de tekst redelijk overeind blijft. Het belang voor Brazilië: een soepel proces voor de buitenwereld, een Top die eens een keer niet hele nachten doorgaat en daarmee een mooi plaatje naar de rest van de wereld dat Brazilië klaar is voor het echte werk. Dat echte werk bestaat uit WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.

Europa als lastig continent

De inhoud van de tekst lijkt Brazilië minder te boeien, zolang alle partijen maar ermee akkoord gaan. Door armoede bestrijden zo centraal te zetten, zijn Afrika en Azië al snel tevreden. Latijns-Amerika is vanzelf al wat minder kritisch naar hun streekgenoot en landen als Rusland, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan zijn ook snel tevreden. China, India en Verenigde Staten kunnen tevreden worden gehouden met een tekst die weinig tot niets zegt en zo blijkt Europa ineens het lastigste continent.

Waar Europa in Durban de Afrikaanse Unie aan haar kant wist te krijgen, zit die dynamiek er hier in Rio niet in. Het onderwerp is te groot en dus te vaag. Verder zijn teveel landen met eigen problemen bezig, zoals Obama met zijn herverkiezingen, en dus weet Europa geen dynamiek te organiseren. Daarmee komt Europa erg alleen te staan met haar kritieken op de ambitieloze teksten en probeert Brazilië met een staaltje 'power politics' het verzet van Europa te breken. Ineens is Europa de spelbreker en wordt de druk opgevoerd dat je dit toch echt niet kan tegenhouden. Zie de persconferentie van Brazilië, gisteravond.

En zo heeft elke Top zijn eigen dynamiek en wedstrijd. Waar Kopenhagen samen te vatten viel als China-VS, eindigde Durban in EU-India. Nu dus Brazilië-EU. Maar het resultaat is er niet beter door: of de Brazilianen hun zin krijgen met een 'soepel proces' maar nietszeggende teksten of de Europeanen een extra verlenging van besprekingen weten af te dwingen, is nu nog onduidelijk.

Laatste tussenstand

De voorlopige tussenstand om 2.00u Braziliaanse tijd (7.00u in Nederland) : Er is komt een nieuwe tekst beschikbaar om 7.00u (12.00u in NL), de plenaire vergadering gaat om 10.30u (15.30u in NL) verder.