Via Boekarest naar New York en Luxemburg - Hoofdinhoud
Rijksoverheid.nl omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser (Microsoft IE6) ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser.
U bevindt zich hier: Home
Via Boekarest naar New York en Luxemburg
Deze week zie ik maar liefst vier landen. Via Boekarest ben ik naar New York gevlogen en nu ben ik onderweg via Frankfurt naar Luxemburg. In elk land stond iets anders op het programma, in Roemenië was ik voor het IMF, in New York voor een korte handelsmissie en het bijwonen van de Dutch Day op de beurs en in Luxemburg is de maandelijkse vergadering van de Europese ministers van Financiën.
De reis begon vorige week donderdag in Boekarest, waar onze IMF kiesgroep bij elkaar kwam voor de jaarlijkse ontmoeting. Nederland vertegenwoordigt twaalf andere landen in de raad van gouverneurs van het IMF. Onze kiesgroep is erg actief en komt in ieder geval drie keer per jaar fysiek bij elkaar, twee keer bij het IMF en eens per jaar in het land van één van de leden. Dit jaar was Roemenië de organisator. Veel van de landen in onze groep zijn hard geraakt door de crisis en hebben steun gekregen van het IMF. De financiële situatie in de eurozone was dan ook het belangrijkste gespreksonderwerp. Ik heb ook hier benadrukt dat de noodzakelijke basis voor herstel het op orde brengen van de overheidsfinanciën en hervormen van de economie is.
Het programma in Boekarest liep door in het weekend en aansluitend ben ik naar New York gevlogen voor een al langer geplande handelsmissie. In New York had ik een vol, maar interessant en leerzaam programma. Als minister probeer ik Nederland op zo'n reis goed op de kaart te zetten. Nederland is een echte springplank naar Europa en andere delen van de wereld en kan voor Amerikaanse bedrijven interessant zijn om te investeren. Ik heb met de directies van beide beurzen gesproken, Nederlandse en Amerikaanse bedrijven bezocht en veel Nederlandse ondernemers gesproken. Op de New York Stock Exchange neemt Nederland een prominente plaats in. Amsterdam was de eerste beurs ter wereld en Wall Street is gebouwd door Nederlanders. Amerikanen houden van dit soort weetjes en geschiedenis.
Natuurlijk neem ik ook weer veel kennis mee naar Nederland. Zo is het in de Verenigde Staten een stuk makkelijker voor ondernemers om aan kapitaal te komen. Financiële markten en bijvoorbeeld grote bedrijven kunnen een rol spelen in het verstrekken van kapitaal aan mkb-bedrijven die willen doorgroeien. Daar zijn ze in de VS een stuk verder in. Met Paul Volcker heb ik gesproken over de Volcker rule, het invoeren van een verbod op handel voor eigen rekening en risico van banken en heb ik uitgelegd hoe we in Nederland daarnaast banken scheidbaar maken zodat in tijden van crisis het nuts- en het zakendeel snel en relatief eenvoudig gesplitst kan worden. Ook van Volcker heb ik veel opgestoken, in alle opzichten een imposante persoonlijkheid.
Overal waar ik kwam, bij bedrijven, vertegenwoordigers van de overheid of zelfs het personeel op het vliegveld: iedereen wilde weten hoe we de schuldencrisis in Europa zullen beteugelen. Ik heb iedereen uitgelegd dat er geen makkelijke weg uit deze crisis is. Er is geen tovermiddel dat een makkelijke en snelle oplossing biedt. Eurobonds of een bankenunie zijn op langere termijn wenkende perspectieven, maar pas nádat alle landen hun financiële zaken weer op orde hebben, er goede hervormingen zijn doorgevoerd, alle banken gezond zijn gemaakt op kosten van die banken zelf, desnoods met steun van het land waar die bank is gevestigd en er streng toezicht op banken is in heel Europa. Ook hier is bezuinigen en hervormen noodzakelijk omdat er fundamentele problemen zijn in een aantal landen in Europa en die moet je ook fundamenteel oplossen: met alleen symptoombestrijding kom je er niet.
Ik ben nu in de auto op weg naar in Luxemburg waar eerst de ministers van Financiën van de eurozone bij elkaar komen en morgen de ministers van alle eurolanden. Er zal worden gesproken over de uitslag van de Griekse verkiezingen en de aanvraag die Spanje wil doen voor steun aan hun bankensector. Het kan een lange vergadering worden zoals de laatste tijd gebruikelijk is. Gelukkig heb ik een paar uur kunnen slapen in het vliegtuig, want een minister van Financiën moet in deze tijd 24 uur per dag scherp zijn!
Meer over ...