Europees Parlement: NEE tegen ACTA

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 4 juli 2012.
Europees Parlement: NEE tegen ACTA
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Het 'nee' tegen ACTA is een duidelijke overwinning voor de burgerrechten en democratie, want het verdrag zou verstrekkende gevolgen hebben voor belangrijke rechten voor burgers, zoals informatievrijheid en privacy", vindt Emine Bozkurt, namens de PvdA in het Europees Parlement.

Het verdrag is onduidelijk en ook nog op ondemocratische manier tot stand gekomen. Bozkurt uitte sinds het begin van de onderhandelingen haar zorgen over ACTA en riep herhaaldelijk op tot openheid, maar Commissaris de Gucht weigerde dit. "Veel artikelen in het conceptverdrag zijn niet specifiek en daarom voor meerdere interpretaties vatbaar, waardoor er een reëel risico bestaat dat rechten van burgers in het gedrang komen," aldus Bozkurt.

ACTA in strijd met fundamentele rechten

"De vrijheid van meningsuiting, het recht op privacy, de bescherming van persoonsgegevens en de vertrouwelijkheid van communicatie zijn onvoldoende in ACTA gewaarborgd", zegt Bozkurt. Zo bestaat bijvoorbeeld de kans dat internetproviders door het verdrag hun gebruikers moeten monitoren. Bozkurt vindt dit onaanvaardbaar. "Internetproviders zijn ervoor om internet aan te bieden en surfen mogelijk te maken, niet om online voor politieagent te spelen."

"De PvdA steunt de bescherming van het intellectueel eigendom, maar dit moet niet ten koste gaan van burgerrechten. Daarom ben ik blij dat het Europees Parlement vandaag een helder signaal heeft afgegeven, door ‘Nee' te zeggen tegen ACTA."

Mediaberichtgeving

Uiteenlopende media berichtten over de verwerping van ACTA.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual