Naleving Europese dierenwelzijnsregels moet beter

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 4 juli 2012.

De naleving van bestaande regels rondom dierenwelzijn moet beter, aldus het Europarlement. Op voorstel van Europarlementariër Bas Eickhout sprak het Europarlement zich vandaag uit voor wettelijk bindende tussendoelen in toekomstige wetgeving rond dierenwelzijn. Zo kunnen landen niet langer pas op het laatst mogelijke moment in actie komen om nationale wetgeving aan de passen aan Europese standaarden.

Legbatterijen

Een voorbeeld van waar het misging zijn de legbatterijen. Meer dan tien jaar geleden is afgesproken dat vanaf dit jaar kippen niet meer gehouden mogen worden in een legbatterij. En toch houden verschillende landen, waaronder Nederland, zich niet aan de gemaakte afspraken. Volgens Eickhout leiden tussendoelen ertoe dat landen eerder op de vingers getikt kunnen worden als ze niet op schema liggen. Dat is grote winst voor het welzijn van dieren.

Geen meerderheid voor maximaal acht uur transport

Eickhout is teleurgesteld dat het Europarlement zich niet kon scharen achter zijn voorstel om veetransporten tot maximaal acht uur te beperken. Meer dan een miljoen mensen tekenden de petitie die oproept om een eind te maken aan de soms dagenlange transporten van dieren naar slachthuizen. “Het is schandalig dat er nu soms nog rijtijden voorkomen die oplopen tot honderd uur. Er moet een eind komen aan dit ellenlange gesleep met levende dieren door Europa”, aldus Eickhout. Het conservatieve deel van het Europarlement steunde Eickhouts voorstel echter niet.

Transparantie in supermarkten

Voor Eickhout was er wel succes met een voorstel dat pleit voor meer transparantie in supermarkten over het welzijn van dieren. Het is nu vaak moeilijk om in de supermarkt te zien hoe de dieren behandeld zijn. Eickhouts voorstel om dierenwelzijn voortaan op de etiketten te vermelden kreeg wel voldoende steun. “Voor eieren kunnen consumenten al aan het etiket zien wat voor leven de kippen hebben gehad, dat is een groot succes”, stelt Eickhout. “Waarom stellen we niet hetzelfde systeem in voor vlees- en zuivelproducten? Boeren die hun dieren beter behandelen dan het wettelijke minimum kunnen op deze manier een premie verdienen, terwijl consumenten kunnen zien of hun kipfilet van een plofkip komt of onder betere leefomstandigheden is opgegroeid.”