Antipiraterijverdrag ACTA definitief in prullenbak - BNR - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement heeft het antipiraterijverdrag ACTA met een overgrote meerderheid afgewezen. Het verdrag werd met 478 stemmen verworpen. 39 europarlementariërs stemden voor.
Door Harmen Simon Teunis, 4.7.2012, BNR.nl
Klik hier om het radiofragment terug te luisteren
Op Twitter reageerde D66-Europarlementariër Sophie In ‘t Veld verheugd op de uitkomst van de stemming: “Results ACTA 478 against, 39 for, 165 abstentions. Rejected!!! ”. In ’t Veld noemt de uitkomst “een overwinning voor de democratie.”
Volgens Marietje Schaake, ook Europarlementariër voor D66, werd ACTA een opeenstapeling van ‘allerlei issues’. “Er werden best een paar belangrijke vragen gesteld. Bijvoorbeeld hoe je om gaat met handel in namaakmedicijnen. Maar het was zo’n grote hoop van issues geworden dat het op geen enkele van de vragen meer een goed antwoord gaf. En er was wel heel veel risico was voor digitale vrijheid.”
Daarnaast had D66 aanmerkingen en kritiek op het feit dat China en India als grootste producenten van namaakproducten niet mee deden met het verdrag. “Het is mooi dat dit nu van tafel is. We kunnen nu door met goede maatregelen als er problemen zijn. Het risico en de angst die bij heel veel Europeanen leefde over de gevolgen voor hun vrijheid op internet is nu ook weggenomen.”
Europees Parlement pikt het niet
IT-journalist Brenno de Winter vindt het goed nieuws dat ACTA nu definitief van de baan is. “Het maakt duidelijk dat het Europees Parlement het kennelijk toch niet pikt dat je in achterkamertjesverdragen dingen uitonderhandelt die burgers heel hard raken. Het was natuurlijk heel bizar dat er voor internetgebruik dingen als strafrecht om de hoek kwamen kijken. En zelfs dat mensen konden worden afgesloten van internet.”
Bijkomend voordeel is volgens De Winter dat het door de afwijzing mogelijk blijft om te bepalen hoe bijvoorbeeld met auteursrecht moet worden om gegaan. Het is nu dus nog mogelijk om wetten op dat gebied aan te nemen. Iets wat met ACTA niet had gekund. “Anders hadden we ons in een soort gordel vastgegespt en konden we geen kant meer op. Dat is denk ik heel erg gezond. De manier waarop het nu gaat met downloaden en kopiëren, wordt niet opgelost met een ACTA. Misschien moeten we toch anders over auteursrecht gaan nadenken.”
Ook Schaake vindt het belangrijk dat auteursrechten hervormd worden. Daarnaast moet er volgens haar ook aandacht zijn voor het voltooien van de digitale markt in Europa. “Die is nu nog heel anders en verschillend qua regels in ieder Europees land. Op die manier zetten we de potentie van de markt in Europa niet in. We zien aan alle kanten dat de huidige handhaving van auteursrechten niet werkt zonder inbreuk te doen op fundamentele vrijheden. We moeten die hervorming in gaan zetten”, aldus Schaake.
ACTA streeft doel voorbij
Het doel om het illegaal downloaden van films, muziek en andere auteursrechtelijk beschermd materiaal te bestrijden, is volgens De Winter wel een goed streven. Maar ACTA streefde dit doel voorbij. “Er kwamen ook andere dingen mee. Er was bijvoorbeeld een discussie of je dingen kon hergebruiken of mixen. Nu mag dat bijvoorbeeld en met ACTA was dat heel twijfelachtig. Wat ook vervelend aan het verdrag was, was dat er een heleboel definities in zaten. Geheim is hoe ze die dingen bedoelden.”
ACTA 2.0?
Het is volgens De Winter niet ondenkbaar dat op termijn nieuw leven geblazen wordt in ACTA of vergelijkbare verdragen. “Ze gaan waarschijnlijk wel iets anders proberen. Maar hopelijk dan met wat meer transparantie en een eerlijk debat waaraan iedereen vanaf het begin kan deelnemen. Het zal wel eerst even wonden likken worden. Voorlopig hebben we misschien even rust en kunnen we weer lekker op internet blijven zonder dat we bang hoeven te zijn dat we worden afgesloten.”
Volgens De Winter was tekenend aan het proces dat er tijdens de ontwikkeling van ACTA tijdelijke versies uitlekten. “Er waren partijen die betrokken waren bij het proces die het ook niet pikten. Er zaten mensen aan die onderhandelingstafel die kennelijk heel ongelukkig waren en dit soort informatie uitlekten. Ik heb ooit zelf een document in de hand gekregen waarbij duidelijk werd hoe de VS in dit dossier stonden. Dat was altijd geheim. Het was een ambtenaar die gewoon letterlijk tegen me heeft gezegd; ‘luister eens ik heb ook kinderen en die moeten straks normaal op internet kunnen.’ Dit raakt een heleboel mensen”, aldus De Winter.
Commissie Internationale Handel ook tegen
Op 21 juni stemde de commissie voor Internationale Handel van het Europees Parlement ook al tegen ACTA. Toen noemde Europarlementariër Marietje Schaake de uitslag van de comissie een overwinning voor de digitale vrijheid. Volgens Schaake bevat ACTA “onwenselijke bepalingen voor onderwerpen als internetvrijheid en de toegang tot medicijnen”. Dat komt volgens haar omdat het verdrag teveel onderwerpen regelt in één document “op een verkeerde en gevaarlijke manier”.
Het ACTA-verdrag is oorspronkelijk ontworpen om piraterij tegen te gaan. Maar in een later stadium werden er ook regels toegevoegd die betrekking hebben op piraterij op internet en illegaal downloaden van muziek en films. Bij overtreding van deze regels zouden consumenten zelfs hun toegang tot internet kunnen verliezen.