Agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 25 juli 2012, 0:26.

"Door het maken van 'apps' kan de Europese Commissie handige informatie beschikbaar maken voor burgers. Op Europees niveau is namelijk heel wat informatie verzameld die bruikbaar is voor de burger. Een app rond de kwaliteit van drinkwater in verschillende Europese regio´s bijvoorbeeld kan reizigers informeren in het buitenland", aldus Judith Merkies namens de PvdA in het Europees Parlement.

Enkele weken geleden lanceerde de Europese Commissie een app die gestrande passagiers op luchthavens en in treinstations ter plekke gratis informatie geeft over hun rechten. Volgens Judith Merkies kan de Europese Commissie via dergelijke apps nog veel meer handige informatie ter beschikking stellen.

"Ik denk daarbij vooral aan informatie over water. Een toepassing die de burger informatie geeft over drinkbaarheid van kraanwater kan heel wat twijfels en problemen voorkomen op reis. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van zwemwater. De Europese Commissie bezit die gegevens en kan deze gratis beschikbaar stellen via een smartphonetoepassing."

Momenteel wordt op Europees niveau de richtlijn over het hergebruik van overheidsinformatie herzien. Bedoeling is dergelijke informatie makkelijker toegankelijk te maken voor commercieel gebruik. Merkies moedigt dit aan: "Zo kan heel wat interessante informatie ontsloten worden voor de burger. Bovendien kan men met de telefoon in de achterzak door een druk op de knop deze handige informatie eenvoudig achterhalen."