Wild-west op het water

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op zaterdag 4 augustus 2012, 10:46.

Nederlandse reders vinden dat hun schepen te weinig worden beschermd tegen piraten. Weliswaar is de Nederlandse marine in de wateren waar zij varen maar dat vinden ze niet genoeg. Daar hebben ze in veel gevallen zelf gewapende beveiligers aan boord genomen. Dat is bijzonder gevaarlijk omdat dit tot een escalatie van geweld kan leiden. Ook is niet duidelijk in welke gevallen deze particuliere beveiligers geweld mogen gebruiken. Wat doen ze bijvoorbeeld als een onbekend bootje het vrachtschip nadert? Gaan ze dan preventief optreden en mogelijk onschuldigen met geweld tegemoet treden. Minister Hillen heeft gezegd dat deze praktijken illegaal zijn. Ook hij wil geen wild-westtaferelen op het water. De vraag is wat hij nu gaat doen? Om daar achter te komen heb ik de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister voor Veiligheid en Justitie en de minister van Defensie over ‘het illegaal aanwezig zijn van gewapende beveiligers aan boord van Nederlandse schepen’

Vraag 1

Herinnert u uw zich uitspraak van vorig jaar dat u reders zou vervolgen die illegaal gewapende beveiligers zouden meenemen aan boord van koopvaardijschepen? (1)

Vraag 2

Heeft u vervolgens maatregelen genomen om erop toe te zien dat reders niet illegaal gewapende beveiligers aan boord zouden meenemen? Indien ja, welke maatregelen? Indien neen, waarom niet?

Vraag 3

Gaat u inderdaad tot vervolging van reders en/of beveiligingsbedrijven over nu verschillende reders publiekelijk toegeven dat ze illegaal gewapende beveiligers aan boord meenemen? (2) Indien neen, waarom niet?

Vraag 4

Welke maatregelen gaat u nemen om te voorkomen dat reders doorgaan met het illegaal inzetten van gewapende particuliere beveiligers?

Vraag 5

Heeft u eerder dan vandaag al signalen gekregen dat er mogelijk gewapende beveiligers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen meevaren? Indien ja, welke maatregelen heeft u toen genomen?

Vraag 6

Is het juist dat de vraag vanuit reders om door de marine te worden beschermd achterblijft bij het aanbod en daarom in sommige gevallen zij hun toevlucht zoeken tot goedkopere particuliere beveiligers? Indien ja, deelt u mijn opvatting dat het overtreden van de wet vanuit puur winstbejag hard moet worden bestraft?

Vraag 7

Bent u het met mij eens dat het onacceptabel zou zijn als leden van de marine het oogluikend toestaan dat illegaal bewapende beveiligers aan boord zouden zijn? Indien ja, bent u bereid naar deze bewering een diepgravend onderzoek te starten? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

  • 1) 
    ‘Opstelten waarschuwt reders’ (Telegraaf, 10 november 2011) http://www.telegraaf.nl/binnenland/10901295/__Opstelten_waarschuwt_reders__.html?p=21,1
  • 2) 
    ‘Wapens? Wij beschermen onze schepen’ (NRC-Handelsblad, 2 augustus 2012)