Cashen bij televisiedeal, maar zielig na crisisheffing - Hoofdinhoud
Je moet maar durven. Twee dagen nadat de Eredivisieclubs een even omstreden als lucratieve deal van een miljard euro sluiten met mediatycoon Rupert Murdoch, dreigt de KNVB met juridische stappen tegen de overheid vanwege de crisisbelasting, de eenmalige solidariteitsheffing voor de allerbest betaalden van ons land (met een inkomen boven de 150.000 euro). De crisisbelasting kwam op initiatief van GroenLinks in het Lente-akkoord terecht: door een half miljard extra belasting te vragen aan de mensen die het 't beste kunnen missen, lukte het mensen met de laagste inkomens te ontzien bij enkele noodzakelijke maatregelen uit dat akkoord.
Dankzij de crisisbelasting konden bijvoorbeeld mensen met een piepklein pensioentje ontzien worden bij het verhogen van het eigen risico in de zorg en lukte het de snoeiharde bezuinigingen in het speciaal onderwijs in te trekken.
Zielige voetballertjes?
De crisisbelasting mag rekenen op een dikke meerderheid in de Tweede Kamer. Niet alleen de vijf partijen die het Lente-akkoord sloten, maar ook de PvdA en de SP staan erachter. Die laatste twee gaven GroenLinks zelfs complimenten voor dit sterke staaltje. Maar de KNVB weet het allemaal beter. Hun voetballers zijn natuurlijk allemaal razend zielig en moeten koste wat kost buiten schot blijven bij welke politieke beslissing dan ook.
Hoe anders is dat wanneer voetbalclubs in de financiële problemen komen of een nieuw stadion willen. Dan staat elke voetbalbestuurder van Nederland met open hand bij het gemeentebestuur om te bedelen om een fikse bijdrage. dan is voetbal opeens van ons allemaal en gebeuren er rampen als een club een sportief stapje terug moet doen om financieel gezond te worden. Dat noem ik hypocriet.
Ik ben gek op voetbal
Begrijp me niet verkeerd. Ik ben gek op voetbal en misgun toppers hun mooie salaris niet. Maar voetbal staat niet buiten de maatschappij, laat staan buiten de wet. Nederland en de rest van Europa en de wereld bevinden zich in de diepste crisis sinds de jaren dertig. Er worden flinke offers gevraagd van iedereen, ook van mensen die nauwelijks wat te missen hebben. Wie dan stelt dat mensen met een anderhalve ton of meer te beklagen zouden zijn, snapt geloof ik niet helemaal wat er aan de hand is. Het wachten is op een of twee goed verdienende spelers die zeggen: ik betaal graag mijn belasting voor zaken als goede zorg en onderwijs en ik schaam me kapot voor de KNVB.
Heren, de bal ligt bij jullie!