Alles wat je moet weten over stages bij het EP

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 15 augustus 2012, 13:23.

Als je studeert aan de universiteit of net afgestudeerd bent en geïnteresseerd bent in Europese zaken en de werking van het Europees Parlement i, is het stageprogramma van het EP misschien iets voor jou. Elk jaar ontvangt het Parlement honderden stagiairs; het heeft ook specifieke programma's voor mensen met een handicap. Als je zelf wil ervaren hoe het is om in het EP te werken, de volgende inschrijvingsperiode begint op 15 augustus.

Een diploma in EU i studies is niet noodzakelijk

Kandidaten kunnen kiezen tussen een algemene stage, een journalistieke stage of een stage als vertaler. Er zijn bezoldigde stages voor afgestudeerden en onbezoldigde stages voor jongeren die nog studeren. Ook mensen van buiten de EU kunnen zich kandidaat stellen.

"Het is een goed idee elke unieke kwaliteit die je hebt te benadrukken. Als gekwalificeerde actrice met ervaring in internationale consultancy over artisanale kaas en een vertaaldiploma Iers, had ik nooit verwacht aanvaard te worden tot het stageprogramma," zei Lucy Moylan, een Ierse stagiaire bij het bezoekerscentrum van het EP.

Specifiek programma van stages voor mensen met een handicap

In 2006 is het Europees Parlement begonnen met een specifiek stageprogramma voor mensen met een handicap. Naast het aanbrengen van specifieke voorzieningen op de werkplek, verschaft het EP ook informatie over toegankelijke huisvesting en vervoer. We vroegen enkele stagiairs van dit jaar om hun mening.

"Jammer genoeg aanvaardt de privésector handicaps minder gemakkelijk dan het EP. Ik hoop van harte dat in de toekomst meer bedrijven het EP-beleid ten opzichte van mensen met 'andere capaciteiten' als voorbeeld zullen nemen," zei de Italiaanse Silvia Cipriana.

Chiara Arnone, ook van Italië, voegde daaraan toe: "een stage bij het EP is goed voor jouw carrière omdat zij overal wordt erkend en aantoont dat je ruimdenkend en dynamisch bent en goed kan werken met mensen."

Elk jaar duizenden kandidaten

Ongeveer 7000 mensen stellen zich elk jaar kandidaat voor een stage bij het EP, 8% raken door de selectieprocedure.

Stages duren een tot zes maanden en bezoldigde stagiairs ontvangen ongeveer 1.200 EUR per maand. De stagiairs staan zelf in voor het zoeken naar en betalen van hun huisvesting.