Agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 22 augustus 2012, 0:25.

"Grote festivals als Lowlands zijn uitstekende proeftuinen voor duurzame initiatieven", zegt Judith Merkies, namens de PvdA in het Europees Parlement. Ze juicht het initiatief Llowlab dan ook van harte toe, een drijvend eiland dat volledig draait op duurzame energie en is aangesloten op een smart grid. Festivals zouden dit soort innovaties op veel grotere schaal kunnen toepassen en daarbij slim kunnen samenwerken, stelt Merkies.

"Llowlab is een fantastisch initiatief. En ik daag Lowlands uit om groter te denken. Laat volgend jaar het héle festival draaien op een smart grid. En wissel de opgedane kennis telkens uit met andere evenementen." Merkies pleit in dat kader voor de introductie van een speciaal kennisplatform waar popfestivals en andere bijeenkomsten met elkaar van gedachten kunnen wisselen, elkaar kunnen inspireren en samenwerkingsverbanden kunnen aangaan. "Het is zonde als iedereen het wiel zelf gaat uitvinden."

Goed voor milieu én imago

Investeren in innovatie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het imago van events en voor het verspreiden van kennis. "Duurzaamheid is gelukkig steeds meer mainstream. Mensen vinden het belangrijk, maar weten vaak nog niet waar ze moeten beginnen. Ze zien praktische bezwaren. Het goede voorbeeld geven werkt dan goed. Of je dat nu doet op Pinkpop, Lowlands of de Olympische Spelen. Laten zien dat het kán. Llowlab doet dit, en verstrekt ook nog eens veel informatie aan haar bezoekers. Ik vertrouw erop dat een goed voorbeeld doet volgen."