Merkies vist plastic uit de Amsterdamse grachten

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 4 september 2012, 0:31.

Om aandacht te vragen voor de plastic vervuiling, hield Plastic Whale op zondag 2 september een boottocht door de Amsterdamse grachten, waarbij de deelnemers zo veel mogelijk plastic uit het water moesten vissen. PvdA-Europarlementariër Judith Merkies is een voorstander van minder plastic verpakkingen, minder weggooien en hergebruik van afval. Daarom sloot zij met hengel en boot aan bij deze actie.

Merkies vindt het plasticvissen een praktisch en inspirerend initiatief. Eerder gaf ze zelf de voorzet voor het afschaffen van plastic flessen met water. Hierbij nam zij het Europees Parlement als voorbeeld, waar 32.000 plastic flesjes water per week werden gebruikt. Door een barricade van plastic flesjes te bouwen, vroeg zij aandacht voor de "onzin van plastic flessen met water" en bood zij met collega-politici een petitie aan om de flesjes te vervangen door kraanwater. “Overal in Europa kom t inmiddels gezond water uit de kraan, tegen lage kosten. Waarom dan merkwater uit dure milieubelastende plastic flessen in plaats van kraanwater?", vraagt Merkies zich af.

Met het plastic dat tijdens de tocht werd opgevist, wil de organisatie uiteindelijk een designboot maken. Zo wordt zichtbaar dat gebruikt plastic niet klaar is voor de stortplaats of de verbrandingsoven, maar kan dienen als waardevolle grondstof.

Bron afbeelding: SXC / iprole