Hamsterplan VVD schadelijk voor bedrijfsleven - Hoofdinhoud
Eindelijk heeft de VVD aandacht voor de groeiende schaarste aan grondstoffen (Volkskrant, 31 augustus, pagina 22). Maar wat een teleurstelling dat buitenlandminister Uri Rosenthal daarvoor precies de verkeerde oplossing aanreikt. Nederlandse bedrijven moeten grondstoffen gaan hamsteren, zegt hij. Wat een inzicht!
Volgens een recente studie van de Europese Commissie heeft hamsteren grote negatieve gevolgen voor de wereldeconomie. Van hamsteren gaan de prijzen omhoog. De suggestie van de VVD is schadelijk voor het bedrijfsleven, dat in crisistijd sowieso al worstelt met torenhoge grondstofprijzen. Rosenthals plan ontmoedigt innovatie en de ontwikkeling van alternatieven, terwijl dát op lange termijn juist de oplossing voor de schaarste is.
D66 wil dat de overheid innovatie stimuleert, niet tegenwerkt. Immers, wat vandaag een strategische grondstof is, hoeft dat morgen niet meer te zijn: Nederland ruilde ooit Nieuw-Amsterdam in voor Suriname, vanwege de ooit zo waardevolle grondstof bauxiet. Nu zijn bedrijven volop bezig met nanotechnologie, dat alternatieven moet opleveren voor zeldzame aardmetalen. Het antwoord is niet: nationaal hamsteren, maar internationaal handelen. Een grondstoffenwedloop tegen China - ieder z’n eigen hachje redden, zoals Rosenthal suggereert - is bij voorbaat een verloren strijd. De liberale weg loopt via onderhandelingen van de EU in de Wereld Handelsorganisatie WHO, zodat ook China en andere grootmachten afzien van protectionisme.
Naast de simplistische suggestie om te hamsteren is de VVD blind voor de vergroening die de wereldeconomie nu al doormaakt. Bedrijven als Akzo Nobel en Unilever zijn de politiek ver vooruit. Zij weten wel dat efficiënt omgaan met grondstoffen van levensbelang is voor hun concurrentiekracht, en handelen daarnaar. Het is simpel: het bedrijf van de toekomst is duurzaam, of het bestaat niet meer. Precies daar ligt de taak van de overheid: het stimuleren en faciliteren van de overgang van bedrijven naar duurzame productie.
Neem olie. De OESO rekende uit dat elke 20 procent stijging van de olieprijs de Nederlandse economie 0,4 procentpunt economische groei kost. Tel daarbij de voorspelling van het IMF dat de olieprijs de komende tien jaar vermoedelijk verdubbelt en een klein kind ziet het probleem.
In plaats van een hamsteradvies aan bedrijven wordt het tijd dat de VVD de lange termijn bril opzet en inzet op innovatie en recycling. Stimuleer bedrijven om minder grondstoffen en energie te gebruiken, minder afval te produceren, of afval om te zetten in nieuwe grondstoffen. Daar ligt de sleutel van het grondstoffenvraagstuk. Niet in het inrichten van een grotere voorraadkast.
Tags: efficiëntie, gerbrandy, grondstoffen, hamsteren