Slachtoffers van geweldsmisdrijven krijgen betere bescherming in EU - Hoofdinhoud
"Slachtoffers van mensenhandel als crimineel behandelen door ze te arresteren en het land uit te zetten, is de wereld op zijn kop. Ze verdienen betere bescherming en passende ondersteuning", zegt Emine Bozkurt, namens de PvdA in het Europees Parlement. Deze week stemde het Parlement voor een akkoord met de lidstaten over nieuwe wetgeving dat slachtoffers van een misdrijf beter gaat beschermen. Het gaat om mensen die getroffen zijn door bijvoorbeeld mensenhandel, terrorisme of huiselijk geweld.
Uit onderzoeksgegevens blijkt dat slachtoffers maar al te vaak geen aangifte van een misdrijf doen, uit angst, uit onzekerheid of omdat het hen aan vertrouwen of informatie ontbreekt. "Om die reden moeten zij hulp ontvangen vanaf het moment dat het leed geschiedt. Daar moeten ook de kinderen en overige familieleden van de getroffen persoon baat bij hebben. In alle fasen van de rechtsprocedure moeten slachtoffers met respect en waardigheid worden behandeld", zegt Bozkurt.
‘Geef de hulp die nodig is’
Aangezien de aard van misdrijven vaak zeer divers is, verschillen ook de behoeften van de slachtoffers. Een individuele beoordeling meteen na het plaatsvinden van het misdrijf is dan ook van groot belang. Daarom pleit Bozkurt voor betere opleiding van hulpverleners, zodat zij weten hoe zij, afhankelijk van het soort misdrijf, de persoon in kwestie het beste kunnen bijstaan.
Daarbij vraagt Bozkurt specifiek aandacht voor het genderaspect. "Uit studies blijkt dat in Europa een vijfde tot een kwart van alle vrouwen ten minste eenmaal in hun volwassen leven te maken heeft gehad met fysiek geweld en dat meer dan een op de tien het slachtoffer is geweest van seksueel geweld. Dit zijn schokkende cijfers. We mogen deze vrouwen niet langer in de kou laten staan. Daarom ben ik blij dat mijn voorstellen zijn overgenomen en in wetgeving worden omgezet."
Verder zorgt de nieuwe wetgeving er op initiatief van Bozkurt voor dat gegevens over alle soorten slachtoffers worden verzameld en uitgewisseld binnen een Europees netwerk. Hierdoor kan effectiever tegen misdadigers worden opgetreden. Ook haar voorstel om een Europese vereniging die slachtoffers bijstaat en een Europees netwerk voor observatie en slachtofferhulp op te zetten is in de wetgeving opgenomen.
Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual