Europarlement wil openheid olie- en mijnbouwbedrijven in ontwikkelingslanden - Hoofdinhoud
Europese bedrijven in de olie-, gas-, mijnbouw- en bosbouwsectoren moeten openheid geven over projecten en betalingen in ontwikkelingslanden. De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement stemde dinsdag in met strengere anticorruptiewetgeving. Die verplicht bedrijven om openbaar te maken welke betalingen ze doen voor ieder project dat groter is dan tachtigduizend euro. Zo komt gedetailleerde informatie beschikbaar over financiële deals die bedrijven sluiten met buitenlandse overheden. Steekpenningen kunnen ze niet langer verdoezelen.
GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is verheugd dat het Europarlement zich niet door tegenstanders, zoals multinational Shell, laat weerhouden om meer transparantie te eisen. “Het is noodzakelijk dat bedrijven duidelijk en gedetailleerd gaan rapporteren over wat ze betalen om olie en mineralen uit de grond te halen. Alleen zo kunnen we corruptie, omkoping en belastingontduiking eindelijk aanpakken.”
Europarlement gaat verder
Oliebedrijven proberen zowel de Amerikaanse als de Europese wetgeving over transparantie af te zwakken. Zij willen dat de financiële rapportage hooguit geldt per land. Een paar EU-landen volgt deze lijn, waaronder Nederland. Maar het Europees Parlement wil juist verder gaan. Het verlaagt de grens voor een financiële reportage naar tachtigduizend euro, veel lager dan de Europese Commissie eerst voorstelde. “Het Europarlement wil geen gemarchandeer met anticorruptiewetten. Europese multinationals moeten een positieve rol spelen in het bestrijden van corruptie, door maximale openheid te geven.”
Het Europees Parlement gaat ook een stap verder dan de Europese Commissie door het schrappen van uitzonderingsclausules voor regimes waar het openbaar maken van financiële informatie verboden is. Zulke uitzonderingen zouden het Europese initiatief veel zwakker maken dan de Amerikaanse variant. Daardoor zouden bedrijven in veel landen alsnog duistere deals kunnen sluiten.
Het besluit van dinsdag is de inzet van het Europees Parlement bij de onderhandelingen met de EU-lidstaten en de Europese Commissie over de definitieve tekst van de wetgeving.