Milieucommissie Europarlement waarschuwt voor schaliegas

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 19 september 2012.
Milieucommissie Europarlement waarschuwt voor schaliegas
Bron: Groenlinks

Eu-landen moeten voorzichtig omspringen met schaliegas totdat de risico's van schaliegasboringen ingeperkt zijn. Dat vindt de milieucommissie van het Europees Parlement. GroenLinks-Europarlementarier Bas Eickhout is tevreden dat de commissie zich uitspreekt over de risico's van schaliegas. Eickhout: “Schaliegasboringen zijn niet veilig. Er zitten gaten in de Europese wetgeving, waardoor het milieu en de kwaliteit van ons water grote risico's lopen.”

De Nederlandse waterschappen delen de zorgen van het Europarlement. Zij vinden dat er geen vergunningen mogen worden afgegeven voordat deze risico's in kaart zijn gebracht. In Nederland zijn proefboringen naar schaliegas tijdelijk gestopt totdat een studie naar de risico's afgerond is.

Eickhout: “Dat lijkt mij verstandig. Er zijn nog vele onzekerheden rondom het boren naar schaliegas. Het is bijvoorbeeld onduidelijk of chemicaliën die gebruikt worden bij het boren naar schaliegas zijn toegestaan onder EU-wetgeving.”

Een paar landen, waaronder Frankrijk, gaan een stap verder en hebben al een moratorium op schaliegaswinning uitgeroepen, maar zover durft Nederland helaas nog niet te gaan. Er is genoeg bewijs voorhanden dat boren naar schaliegas een doodlopende weg is: “Het is onverstandig te investeren in deze risicovolle techniek. We kunnen onze energie en ons geld beter stoppen in zonne-energie of windturbines op zee.”

De Europese Commissie presenteerde onlangs een studie die concludeert dat boren naar schaliegas grote risico's met zich meebrengt voor het grondwater en de biodiversiteit. Bovendien bleek dat EU-wetgeving tekort schiet bij het indammen van deze risico's. Het is nu aan de Europese Commissie om met wetgevende voorstellen te komen om de mazen in Europese wetgeving te dichten.