Schonere lucht dankzij Europa, fijnstof blijft probleem

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op maandag 24 september 2012.
Schonere lucht dankzij Europa, fijnstof blijft probleem
Bron: GroenLinks Europa

Dankzij de Europese Unie is de kwaliteit van de lucht die we inademen de afgelopen jaren flink verbeterd, maar de hoge concentratie fijnstof in de lucht blijft zorgen baren. Overheden slagen er niet in om de concentratie van schadelijke stoffen zoals fijnstof, ozon en stikstofdioxide verder terug te dringen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar luchtkwaliteit van het Europees Milieuagentschap, dat Europarlementariër Bas Eickhout samen met Eurocommissaris Janez Potocnik vandaag in ontvangst mocht nemen.

“Het lukt overheden niet voldoende om hun eigen bevolking te beschermen tegen de uitstoot van schadelijke stoffen”, reageert Eickhout op het onderzoek. “Ik wil daarom het Europese succes verder uitbouwen met strengere regels voor luchtkwaliteit, net zoals ze nu in de Verenigde Staten van plan zijn.”

Schadelijke stoffen in de lucht zorgen voor hart- en longziektes en volgens onderzoek van het Europees Milieuagentschap leven inwoners van zwaar vervuilde steden twee jaar korter. Eurocommissaris Potocnik treft voorbereidingen om de Europese regels voor luchtkwaliteit onder de loep te nemen. Hij kondigde aan met strengere Europese wetten te komen in het najaar van 2013.

Meer informatie

Het rapport Air Quality in Europe 2012 is te downloaden op de webstite van het Europees Milieuagentschap.