Nederland op nucleaire missie

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 26 september 2012, 19:53.

Vele jaren na het einde van de Koude Oorlog is nucleaire ontwapening helaas nog altijd een bittere noodzaak. De Nederlandse houding met betrekking tot dit onderwerp is tegenstrijdig. Aan de ene kant dringt Nederland tijdens internationale bijeenkomsten aan op nucleaire ontwapening, maar aan de andere kant weigeren onze ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken afstand te doen van de kernwapens die in NAVO verband in Nederland liggen. Sterker nog, onlangs werd bekend dat Nederland mogelijk mee gaat doen aan een internationale militaire oefening voor de inzet van tactische kernwapens. De Nederlandse pleidooien voor nucleaire ontwapening zijn volstrekt ongeloofwaardig als aan deze missie wordt meegedaan. Dat moet Nederland dan ook niet doen. Daarom heb ik, samen met Jasper van Dijk, de ministers de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Bent u bekend met de NAVO oefening Steadfast Noon? (1) Hoe vaak vindt deze oefening plaats? Welke NAVO lidstaten doen er aan mee?
  • 2. 
    Is het juist dat Nederland van 15-26 oktober gaat meedoen met deze oefening op Buchel luchtmachtbasis in Duitsland? (2)
  • 3. 
    Klopt het dat deze oefening bedoeld is om de procedures voor de inzet van tactische kernwapens na te bootsen?
  • 4. 
    Zo ja, voor welke nucleaire missie wordt er geoefend? Zo nee, waartoe dient de oefening?
  • 5. 
    Bent u het met mij eens dat dit soort oefeningen strijdig zijn met het Nederlandse beleid, gericht op nucleaire ontwapening? Bent u het verder met mij eens dat dergelijke oefeningen een verkeerd signaal afgeven naar landen die misschien het bezit van kernwapens nastreven?
  • 6. 
    Bent u bereid om deelname van Nederland aan deze oefeningen te staken? Zo nee, waarom niet?

Bronnen:

  • 1. 
    Non-Strategic Nuclear Weapons - Hans Kristensen Federation of American Scientists May 2012 pag 22-23, http://www.gmap.nl/index.php/reports/2011/exercise-steadfast-noon.
  • 2. 
    Scramble Intelligence Service - SIS-bulletin for Europe in a brief summary volume 13 SIS-Summary 571, Tuesday 18 September 2012.