Oneerlijke concurrentie met creditcards schaadt consumenten

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 27 september 2012.
Oneerlijke concurrentie met creditcards schaadt consumenten
Bron: GroenLinks Europa

De commissie Economische Zaken van het Europees Parlement wil af van schadelijke praktijken voor consumenten met creditcards en onlinebetalingen. De commissie stemde woensdag in het een reeks voorstellen over de toekomst van de Europese markt voor betalingen met creditcards, via internet en met mobiele telefoons. Europarlementariër Bas Eickhout onderhandelde namens de Groenen in het Europees Parlement. Hij is tevreden dat de commissie de oneerlijke concurrentie door de grote creditcardaanbieders wil aanpakken.

“Een geïntegreerde Europese betaalmarkt kan voordelen opleveren voor consumenten en bedrijven. Maar die dan moet die wel gebaseerd zijn op eerlijke concurrentie, respect voor privacy en een goede consumentenbescherming”, aldus Eickhout.

Hoge transactiekosten voor verkoper en conument

De concurrentie op de betaalmarkt werkt momenteel niet goed. Creditcardaanbieders en banken hebben een gezamenlijk belang bij het in rekening brengen van hoge vergoedingen voor creditcardaankopen bij verkopers (zogenaamde multilateral interchange fees). Daardoor is er geen prikkel om de transactiekosten van creditcardbetalingen omlaag te brengen en is het onaantrekkelijk voor banken om met goedkopere, vernieuwende betaalwijzen te werken. Consumenten riskeren een te hoge prijs te betalen wanneer verkopers die kosten in de prijs van hun producten doorbereken. De Europese rechter tikte grote bedrijven als MasterCard en VISA hier al eerder voor op de vingers.

Eickhout: “Het Europees Parlement wil nu dat de Europese Commissie snel met voorstellen komt om dit probleem structureel aan te pakken. Het is onacceptabel dat consumenten een hogere prijs betalen door een onderonsje tussen banken en aanbieders van creditcards.”

Daarnaast krijgen consumenten bij een online bestelling vaak een toeslag voor betalen met een creditcard voor de kiezen. “Ook hier kunnen creditcardmaatschappijen hun marktpositie misbruiken. Consumenten kunnen op het internet niet altijd een alternatieve betaalwijze zonder toeslagen kiezen, zeker niet bij grensoverschrijdende aankopen. Ik wil dat de Europese Commissie serieus gaat kijken naar de mogelijkheid van een Europees verbod op deze toeslagen”, aldus Eickhout.

Op initiatief van GroenLinks vraagt de commissie om een zorgvuldige omgang met de data van betalingen, de bescherming van privacy en het tegengaan van fraude. De eisen van Eickhout om het vergaren en bewaren van creditcarddata zoveel mogelijk te beperken en voor duidelijke transparantieregels werden overgenomen.