Europese ‘Cloud-strategie’ goed voor innovatie en werkgelegenheid

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 27 september 2012, 0:31.
Europese ‘Cloud-strategie’ goed voor innovatie en werkgelegenheid
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag stelt de Europese Commissie haar cloud computing strategie voor. Cloud computing is een systeem waarbij de klant gebruik maakt van software of data die niet op zijn of haar eigen computer opgeslagen is, maar op verschillende computers op het internet. De Commissie doet in haar strategie voorstellen om het gebruik van cloud computing te stimuleren en stelt maatregelen voor om te komen tot eenduidige regels rond de bescherming van gegevens bij het gebruik van dit systeem. "ICT is grensoverschrijdend, door een Europese aanpak kunnen overheden en bedrijven door efficiëntie flink besparen op hun ICT-kosten en worden er meer veiligheidsgaranties geboden voor beveiliging van data", aldus Judith Merkies namens de PvdA in het Europees Parlement.

Ook kondigt de Commissie een Europees Cloud Partnerschap aan dat uitwisseling van goede voorbeelden met betrekking tot de toepassing van cloud computing tussen verschillende lidstaten zal verbeteren en 10 miljoen euro ter beschikking heeft om het systeem te stimuleren.

De verwachtingen rond cloud computing zijn hoog. De Commissie schat dat een stimulerend beleid rond cloud computing tot 2 miljoen nieuwe banen kan opleveren tegen 2015.

Door het gebruik van cloud computing hoeven gebruikers geen softwareprogramma's meer op hun eigen computer te installeren en wordt efficiënter gebruik gemaakt van wereldwijd beschikbare opslagcapaciteit. Bovendien kunnen gebruikers hun data overal raadplegen.

Lees hier de volledige strategie.

Bron afbeelding: flickr / geerlingguy