Nieuwe regels financiële markten: Speculatie met voedsel aangepakt, flitshandel beperkt

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op zaterdag 29 september 2012.
Nieuwe regels financiële markten: Speculatie met voedsel aangepakt, flitshandel beperkt
Bron: Blog Bas Eickhout

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is voorzichtig positief over de stappen die de commissie Economische Zaken van het Europees Parlement zette om speculeren met voedsel aan te pakken en om flitshandel met effecten te beperken. De aangescherpte regels zijn onderdeel van een groot pakket aan wetgeving voor de handel op financiële markten (MiFID of Markets in Financial Instruments Directive). Jammer genoeg sneuvelden op het laatste moment voorstellen van de Groenen voor een betere bescherming van consumenten bij financieel advies.

Speculeren met voedsel aangepakt

“Het Europees Parlement zet een aantal flinke stappen om het schadelijke speculeren met grondstoffen en voedsel te voorkomen”, reageert Eickhout. “Maar het had wat mij betreft nog strakker gereguleerd moeten worden.” Er was in het Europarlement geen meerderheid voor een heldere definitie van schadelijke speculatie met voedselprijzen, die definitie garandeert een waterdichte aanpak garandeert en wordt bijvoorbeeld al gebruikt in de Verenigde Staten. “Ik hoop dat we de regels in de komende onderhandelingen met de Europese ministers van Financiën verder kunnen aanscherpen.”

Flitshandel beperkt

Europarlementariërs legden in de stemming ook flitshandel (high frequency trading) aan banden. Deze supersnelle transacties, waarmee grote sommen geld gemoeid zijn, kunnen via sterke prijsschommelingen een gevaar vormen voor de stabiliteit van de financiële markten. Voortaan moeten handelaren hun posities in effecten langer vasthouden voordat ze verkocht mogen worden.

Ook moeten de computersystemen die snelle handel in effecten mogelijk maken, voortaan verplicht getest worden om fouten te voorkomen die het financiële systeem verstoren. GroenLinks wil deze riskante manier van handelen verder ontmoedigen via een financiële transactietaks (FTT). “Het nieuwe kabinet moet ervoor zorgen dat Nederland zich aansluit bij de kopgroep van landen die deze taks wil”, aldus Eickhout.

Bescherming van consumenten op financiële markten

De wetgeving behandelt tenslotte ook de positie van consumenten op de financiële markten. De Groenen in het Europees Parlement hadden voorgesteld om de belangenverstrengeling van financiële adviseurs in de hele Europese Unie aan te pakken. In sommige landen is het al verboden om verkoopbonussen toe te kennen aan financiële adviseurs die als tussenpersoon tussen verschillende aanbieders van financiële producten en klanten fungeren. Deze verkoopbonussen hebben het ongewenste effect dat adviseurs niet in het belang van de klant handelen, maar financiële producten aan klanten verkopen die hem de hoogste provisie opleveren. Helaas zwakten sociaaldemocraten en christendemocraten dit voorstel op het laatste moment af en komt er geen eenduidig Europees verbod op perverse verkoopprikkels.