Alweer een maand geleden vonden de Europese verkiezingen plaats - een terugblik...

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op maandag 29 juni 2009, 12:59.

in Nieuws

Van meet af aan was het duidelijk dat het geen eenvoudige klus zou worden. Europa is, terecht of onterecht, soms een lastig thema waarover de meningen zwaar verdeeld zijn. Hoe speel je daar goed op in?! Het was in ieder geval duidelijk dat er hard geknokt moest worden om ook de komende jaren goed vertegenwoordigd te zijn in het Europees Parlement. En geknokt is er!

Met Hans van Baalen als lijsttrekker hebben we als geen ander invulling gegeven aan de noodzakelijke kruisbestuiving tussen nationale en Europese politiek. Zo'n beetje alle kandidaten hebben zich voor de volle 100% ingezet en waren avond aan avond ergens in het land aanwezig. Veel (!!) dank is er verschuldigd aan de vele vrijwilligers. Flyeren, posters plakken, de vele lokale en regionale activiteiten...het doet er toe!

Dit betekent uiteraard niet dat alles vlekkeloos is verlopen. Het lijdt geen twijfel dat 'politiek van scherpe tegenstellingen' in is. Zowel de simpele ja-campagne van D66 als de al evenzo simpele nee-campagne van de PVV liet ook ons niet onberoerd. En wat voor één keer vermeden leek te worden, gebeurde toch. Een bommetje vlak voor de eindstreep van deze campagne: het debat rondom de vrijheid van meningsuiting. Over de timing en de wijze waarop e.e.a. naar buiten is gebracht, valt in ieder geval een heleboel te zeggen.

Wat kan de VVD leren van deze verkiezingen? Genoeg. Op de eerste plaats zou ik echter willen stellen: hard werken en de VVD gezicht geven, werpt zijn vruchten af. Niet klagen maar optimisme uitstralen, loont. en de VVD een regionale/lokale 'touch' geven, spreekt veel kiezers aan.

Eén ding weet ik na deze campagne overigens zeker: aan de PVV valt helemaal niets liberaals te ontdekken!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert