VVD roept op tot versterkte Europese aanpak valsmunterij euro

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op dinsdag 13 januari 2009, 13:03.

in Nieuws

Tien jaar geleden werd de euro de officiële munteenheid van de Europese Unie. Twee jaar later introduceerden 11 lidstaten de eerste eurobriefjes en -munten. Intussen is de euro de nationale munteenheid in 16 van de 27 lidstaten. Vandaag vierde het Parlement de tiende verjaardag van de euro. En terecht. De afgelopen maanden is de relevantie van de euro immers onmiskenbaar aangetoond. Door markt en munt is Europa toonaangevend op het wereldtoneel.

Gisteren maakte de Europese Centrale Bank echter ook bekend dat in de tweede helft van 2008 in totaal 354.000 valse eurobankbiljetten aan de circulatie zijn onttrokken. Ten opzichte van de eerste helft van 2008 is dit een stijging van 13%. Toch is het juist die aanpak van valsmunterij die tot de nodige kopzorgen leidt.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Het is van groot belang dat we kunnen blijven vertrouwen op een sterke munt. Een harde en effectieve bestrijding van de valsmunterij van de euro is dan ook noodzakelijk. De verschillende instrumenten die hiervoor op Europees niveau in het leven zijn geroepen, kunnen natuurlijk als een stap in de goede richting worden beschouwd maar blijken in de praktijk niet afdoende om het probleem effectief te bestrijden. Uit het politieveld zijn de geluiden duidelijk: er wordt in deze onvoldoende samengewerkt tussen de lidstaten."

U vindt de schriftelijke vragen hieronder.

Schriftelijke vragen Jeanine Hennis-Plasschaert aan de Raad:

Vandaag vierde het Parlement de tiende verjaardag van de euro. En terecht. De afgelopen maanden is de relevantie van de euro immers onmiskenbaar aangetoond. Door markt en munt is Europa toonaangevend op het wereldtoneel. Gisteren maakte de Europese Centrale Bank echter ook bekend dat in de tweede helft van 2008 in totaal 354.000 valse eurobankbiljetten aan de circulatie zijn onttrokken. Ten opzichte van de eerste helft van 2008 is dit een stijging van 13%. Toch is het juist die aanpak van valsmunterij die tot de nodige kopzorgen leidt. De geluiden uit het politieveld zijn duidelijk: er wordt in deze onvoldoende samengewerkt tussen de lidstaten.

  • 1. 
    Kan de Raad voor de afgelopen 5 jaar (per lidstaat en per jaar) exact aangeven hoeveel valse bankbiljetten en valse munten er zijn ontdekt?
  • 2. 
    Is het juist dat de aanpak van valsmunterij een nationale opportuniteit en prioriteit is dan wel moet zijn? Zo ja, graag een gedetailleerde toelichting. Zo nee, waarom niet?
  • 3. 
    Kan de Raad voor de afgelopen 5 jaar exact aangeven hoeveel opsporingscapaciteit er per lidstaat is geïnvesteerd in de aanpak van valsmunterij?
  • 4. 
    Kan de Raad voor de afgelopen 5 jaar (en per lidstaat) exact aangeven tot hoeveel aanhoudingen van valsmunters dit heeft geleid, evenals tot hoeveel inbeslagnemingen? Zo nee, waarom niet?
  • 5. 
    Kan de Raad voor de afgelopen 5 jaar (en per lidstaat) vervolgens exact aangeven tot hoeveel en tot welke veroordelingen dit heeft geleid? Zo nee, waarom niet?
  • 6. 
    Beschouwt de Raad de huidige situatie als bevredigend? Zo ja, kan de Raad dit gedetailleerd toelichten? Zo nee, waarom niet en wat is de oplossing?
  • 7. 
    Wat zijn, volgens de Raad, de belangrijkste knelpunten bij de aanpak van valsmunterij van de euro?
  • 8. 
    Kan de Raad vervolgens aangeven hoe die knelpunten moeten worden opgelost? Zo nee, waarom niet?
 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert